Ob Evropskem dnevu žil vas želimo spomniti na skrb za zdravje žil in zmanjšanje dejavnikov tveganja bolezni srčno-žilnega sistema ter vam predstaviti pomembne preiskave za oceno stanja in zdravja žil. V Dvorcu Lanovž v sklopu radioloških preiskav izvajamo pregled žil z ultrazvokom ter CTA in MRA slikanja žil za natančnejšo oceno žilnega sistema.

Zdravje žil kot pomemben dejavnik kakovostnega življenja

Srčno-žilni sistem ima v našem telesu zelo pomembno vlogo prekrvavitve vseh organov in organskih sistemov, ki so nujno potrebni za normalno delovanje telesa. Zdravje žil je bistveno za dolgo in kakovostno življenje, kajti srčno-žilne bolezni že desetletja predstavljajo najpogostejši razlog smrti razvitega sveta. Da bi jih čim bolj uspešno preprečili, najprej poskrbimo za zdrav življenjski slog in smo pozorni na glavne dejavnike za nastanek bolezni. Mednje štejemo:

  • kajenje,
  • zvišan krvni sladkor,
  • zvišan krvni tlak,
  • zvišan holesterol,
  • čezmerno telesno težo,
  • telesno neaktivnost ter
  • stres, spol in starost.

Pri tem je pomembno tudi poudariti, da s kombinacijo različnih zgoraj naštetih dejavnikov možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni še eksponentno narašča.

Preiskave, s katerimi ocenjujemo zdravje žil

Bolezni ožilja in srca dostikrat nastanejo postopoma in ne da bi se jih sploh zavedali. Preprečujemo, lajšamo in zdravimo jih v prvi vrsti z zdravim življenjskim slogom ter preventivnimi pregledi, ki so še posebej pomembni v primeru znanih težav ali družinske obremenjenosti. V Dvorcu Lanovž vam v podporo kardiovaskularni diagnostiki nudimo različne radiološke preiskave.

Ultrazvok žil za prvo oceno zdravja in delovanja žilnega sistema

UZ žil je prva metoda izbora, s katero s pomočjo ultrazvočnih valov ocenjujemo žilni sistem. Več o pomembnosti ultrazvoka ožilja kot preiskave ob sumu na bolezni žil je v enem od naših prispevkov že zapisala Mirjana Naveršnik Slapnik, dr. med., spec. interne medicine.

Za natančnejšo oceno žilnega sistema se izvajajo CTA ali MRA preiskave slikanja žil

CTA ali računalniško tomografska angiografija je preiskava, pri kateri s pomočjo rentgenskih žarkov in aplikacije jodnega kontrastnega sredstva prikažemo ožilje. V Dvorcu Lanovž vam omogočamo preiskave ožilja s CTA samoplačniško in na napotnico s kratkimi čakalnimi dobami.

MRA ali magnetno resonančna angiografija pa je preiskava, ki za pacienta ni sevalno obremenjujoča, saj deluje na osnovi elektro magnetnega valovanja. Za prikaz žil največkrat uporabljamo paramagnetno kontrastno sredstvo, medtem ko za prikaz žil glave uporaba kontrastnega sredstva ni potrebna.

Leave a reply