Srce in pljuča so bistveni za uspešno in zdravo aktivnost rekreativnega ali profesionalnega športnika. Ustrezna strokovna medicinska podpora je dandanes že obvezen del strateškega pristopa k treningom, redna obremenitvena testiranja pa pomembno diagnostično sredstvo za pravilno načrtovanje in analizo uspešnosti treniranja. Priporočamo, da vsi športniki obremenitveno testiranje opravijo vsaj trikrat letno. Pred, po in enkrat med sezono. Redno spremljanje vadbe je bistveno tako za športnikov napredek kot tudi njegovo dolgoročno zdravje in kakovost življenja.

Brezskrbni treningi za maksimalen napredek, ne glede na starost ali profesionalnost športnika

Vsakdanji napori zdravega športno aktivnega posameznika v sodobnem svetu predstavljajo veliko obremenitev srca in pljuč. Stalno rastoče ambicije in potreba po premagovanju samega sebe pa tako rekreativne kot poklicne športnike lahko pahnejo na rob zdravega treniranja in nezavednega izpostavljanja zdravstvenim težavam, boleznim, okvaram srca ali celo najhujšemu. O pomenu obremenitvenega testrianja oziroma ergospirometrije smo pri nas že govorili na predavanju, kjer smo v praksi preizkušali delovanje srca in pljuč profesionalnega kolesarja Roka Nagliča.

Prednosti rednih testiranj športnikov:

 • maksimizacija učinka treninga na podlagi fizično-fizioloških kapacitet športnika (krvni tlak, EKG, pulz, analiza izdihanega zraka),
 • izboljšanje vadbenih pogojev v skladu z rezultati testov,
 • preprečevanje preobremenitve in pretreniranja, ki vodita v poslabšanje športnih rezultatov in negativno vplivata na zdravje športnika,
 • preverjanje uspeha rehabilitacije in morebitna korekcija postopka glede na izvid testiranja,
 • zgodnje odkrivanje zdravstvenih težav in bolezni srca, ki se lahko izrazijo šele z intenzivno športno aktivnostjo,
 • varno, zdravo, zmerno in preudarno treniranje za najboljši dolgoročen rezultat.

Testiranje športnikov priporočata tako naš kardiolog kot naš kineziolog, ki sodeluje s številnimi znanimi klubi in športniki posamezniki. Pri športni vadbi slednji vodi tudi strokovne člane ekipe Dvorca Lanovž, ki se še predobro zavedajo pomena preventivne skrbi za zdravje zaposlenih.

TRENIRAJTE BREZSKRBNO IN USPEŠNO OB PODPORI TESTIRANJA ZA ŠPORTNIKE V SPECIALISTIČNI KLINIKI DVOREC LANOVŽ.

Ergospirometrijo ali obremenitveno testiranje športnikov v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž v Celju opravlja specialist interne in intenzivne medicine:

 • asist. Miha Mežnar, dr. med., spec. interne medicine in spec. intenzivne medicine

v sodelovanju s specialistko kardiologije:

 • asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. interne medicine
Miha Mežnar

Ordinacijski čas je po dogovoru z recepcijo.

Delovni čas recepcije (za naročanje po telefonu)

 • Ponedeljek – petek 8:00-15:00
 • Sobota, nedelja in prazniki zaprto

Naročanje:

Navodila pred obremenitvenim testiranjem (ergospirometrijo):

 1. Ne izpostavljajte se večjim fizičnim obremenitvam vsaj en dan pred testiranjem.
 2. Poskrbite za energijo: večji obrok z veliko ogljikovimi hidrati (npr. prepečenec, kruh, sadje, mleko ali sadni sok) zaužijte dve do tri ure pred testiranjem, pol ure pred testiranjem pa pojejte še kaj lahkega.
 3. Na dan preiskave ne pijte kave, pravega čaja, alkohola in ne kadite.
 4. Redne terapije ne prekinite.
 5. Prinesite športno opremo (primerno obutev, kratke hlače ali spodnji del trenirke in brisačo, ženske športni modrček oziroma podoben udoben zgronji del športne opreme).
 6. Če se zdravite zaradi kronične bolezni ali ste v zadnjem letu preboleli hujšo bolezen ali poškodbo, s seboj prinesite ustrezno zdravstveno dokumentacijo specialista o poteku oziroma zaključku zdravljenja.
 7. Rekreativnim športnikom pred pregledom za optimalno informacijo priporočamo vsaj mesec rednih treningov.

Kako poteka testiranje?

 1. Ob sprejemu na prvo testiranje vam zdravnik najprej predstavi postopek meritev.
 2. Za natančno oceno pljučne kapacitete najprej opravimo spirometrijo.
 3. Pred obremenitvenim testom vam namestimo masko za merjenje porabe kisika in senzorje za merjenje srčnega utripa.
 4. Pred obremenitvenim testom se nekaj minut ogrevate na tekalni stezi oziroma sobnem kolesu, kjer preiskava poteka.
 5. Šele nato pričnete s polno obremenitvijo, ki nam poda informacije o delovanju vašega telesa pri maksimalni športni obremenitvi.
 6. Dobimo podatke o: delovanju srčno-žilnega sistema, dihalnih funkcij, srčnem utripu in hitrost doseganja laktatnega praga, respiratorni kompenzaciji, anaerobnem pragu in VO2max.

Če so po prvi ergospirometriji rezultati ugodni, normalno trenirate naprej. Zdravnik vam bo pri tem podal priporočila in vas usmeril, kako lahko napredujete z izboljšavo trenažnega procesa v skladu z izvidi. Priporočamo vam, da se po določenem obdobju treninga vrnete, da preverimo vaš napredek.

Včasih lahko ergospirometrija pokažeje tudi nepravilnosti delovanja srca ali pljuč. Takšni primeri zahtevajo, da vas zdravnik z diagnozo usmeri k pravilnemu zdravljenju ali vas v primeru dvomov napoti na nadaljnje preiskave.

Je ergospirometrija namenjena samo športnikom?
Ne, pomen obremenitvenega testiranja srca in pljuč je bistven tudi za ocene tveganja in prognozo bolezni srca. Uporabimo ga za potrditev suma na ishemično bolezen srca, okvarami srčnih zaklopk, motnjami srčnega ritma, pa tudi pri osebah z dejavniki tveganja za koronarno bolezen vendar še brez znakov za bolezni srca. Pri bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem pa je obremenitveno testiranje srca pomemben dejavnik pri odločitvi o morebitni transplantaciji srca. Več o kardiološki diagnostiki v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž.