Pulmologija (ali pnevmologija)  je veja interne medicine, ki se ukvarja z diagnostiko, preučevanjem in zdravljenjem bolezni spodnjih dihal. Pulmološka ambulanta obravnava bolezni pljuč, dihalnih poti ter rebrne mrene.

Najpogostejše bolezni so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), kronični bronhitisi, različne pljučnice, pljučni rak, intersticijske pljučne bolezni, poklicne bolezni pljuč in motnje dihanja v spanju.

Težavi, ki bolnike najpogosteje privedeta do pulmologa, sta težka sapa in dolgotrajen kašelj. Bolezni dihal pa lahko povzročajo tudi druge težave: bolečine v prsnem košu ob dihanju, pomanjkanje apetita, hujšanje, dolgotrajno hripavost, sezonski ali celoletni nahod ali zamašenost nosu, zbujanje zaradi težke sape, otekanje sklepov, nog ipd. Obisk pri pulmologu se svetuje tudi dolgoletnim kadilcem ter bolnikom s hudim smrčanjem, prekinitvami dihanja v spanju ter posledično dnevno zaspanostjo.

Pulmološki pregled obsega pogovor in klinični pregled bolnika, nato pa se opravi preiskave, ki so potrebne v diagnostičnem postopku. Zdravnik bo želel poznati vaše razvade (kajenje), alergije, poklicno okolje, povprašal bo o domačih živalih, drugih boleznih, ki jih mogoče že imate in boleznih v družini. Preiskave, ki jih pulmolog najpogosteje potrebuje za potrditev diagnoze ali sledenje bolezni, so: RTG prsnih organov, različne preiskave pljučne funkcije, alergološki kožni vbodni testi, laboratorijske preiskave krvi in preiskava motenj dihanja v spanju.

VAS MUČITA KAŠELJ IN ZASOPLOST? PULMOLOGIJA VAM LAHKO POMAGA NAJTI VZROK ZA TEŽAVE Z DIHALI.

Pulmološke preglede v Celju v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž opravlja:

  • Katja Triller, dr. med., spec. pulmologije

Ordinacijski čas je po dogovoru.

Delovni čas recepcije (za naročanje po telefonu)

  • Ponedeljek – petek 8:00-15:00
  • Sobota, nedelja in prazniki zaprto

Naročanje:

Več o pulmologinji:

Predstavitev Katje Triller, dr. med., spec. pulmologije
Diplomirala je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Že kot študentko jo je zanimala pulmologija zato je že pred diplomo pridobivala znanja s tega področja na Kliniki Golnik ter na študentski praksi v ZDA. V času študija je bila dejavna  na znanstveno raziskovalnem področju, za raziskave je prejela dve Prešernovi nagradi. Po diplomi, med specializacijo pulmologije je pridobivala dodatna znanja na številnih strokovnih srečanjih pulmologov v Sloveniji in tujini.

Kot specialistka je bila sedem let zaposlena v SB Izola, kjer je tvorno sodelovala pri razvoju pulmološke dejavnosti v tej bolnišnici. Sedaj je zaposlena v SB Celje. Kot zunanja sodelavka deluje tudi v pulmološki ambulanti ZD Sevnica.

Največ časa posveča obstruktivnim boleznim pljuč (astma in KOPB). Na izobraževanju na Madžarskem je pridobila dodatna znanja s področja motenj dihanja v spanju, na izobraževanju v Švici pa s področja intersticijskih pljučnih bolezni. Imenovana je za glavno mentorico za specializacijo s področja pulmologije.

Je članica Slovenskega združenja pulmologov, Alergološke sekcije ZPS, Evropskega respiratornega združenja (ERS) in Društva pljučnih in alergoloških bolnikov Slovenije.

Naročanje na izbrani termin

Naročite se na izbrani termin preiskave, tako da izberete ustrezno preiskavo in termin.

Do ustreznega termina za vaš pregled se z > premikate do želenega termina.