Sodobno opremljena ginekološka ambulanta pod vodstvom mag. Jakoba Korena, dr. med., spec. ginekologije in porodništva vsem ženskam v prijetnem okolju Dvorca Lanovž nudi celovito strokovno obravnavo. Preventivni pregledi zajemajo vse od odvzema citološkega brisa materničnega vratu in kadar je to potrebno, brisa za dokazovanje prisotnosti HPV virusov. Rodila v sklopu ginekološkega pregleda tudi otipamo, kar omogoča dodatno vrednotenje že prisotnih sprememb na spolovilih. Kadar sprememb zgolj z vizualnim pregledom ali na otip ni mogoče najti, jih pa sumimo, nam je v veliko pomoč tudi ultrazvočna preiskava.

Več splošnih informacij o ginekoloških pregledih najdete med pogostimi vprašanji.

Kdaj so ginekološki pregledi še posebej pomembni?

 • pri odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu,
 • pri potrebi uporabe kontracepcijskih sredstev,
 • pred odločitvijo za nosečnost kot preventiven pregled za normalen potek nosečnosti,
 • pri nosečnosti za sledenje normalnemu razvoju ploda,
 • v primeru kakršnihkoli zapletov, težav ali opaznih sprememb pri rodilih (spremembe menstrualnega cikla, izredne krvavitve …).

POSKRBITE ZA PREVENTIVNO ZDRAVJE SVOJIH RODIL IN SE NAROČITE NA PREGLED ŠE DANES.

Sodobna oprema za udobnejšo in natančnejšo kolposkopijo ter vizualno izpopolnjen ultrazvok

Prvi v širši regiji imamo na voljo ginekološki stol podjetja Schmitz iz Nemčije, ki je opremljen z najnovejšim digitalnim kolposkopom Vidan 2. Posebnost stola je, da ginekologu omogoča preko nastavitev segreti inštrumente, ki jih med svojim strokovnim delom potrebuje. Temperatura pripomočkov, usklajena s telesno temperaturo pacientke, tako zmanjša občutek neprijetnosti med pregledom.

Kolposkopija

Za pregled, oceno in dokumentiranje sprememb predvsem na materničnem vratu, pa tudi v nožnici in na zunanjem spolovilu, uporabljamo v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž najsodobnejšo tehnologijo digitalne video kolposkopije. Full HD Video Colposcope vidan® omogoča tudi ogled sprememb na video zaslonu in s tem možnost prikaza vsake podrobnosti tudi pacientki, če tako želi. Z dokumentiranjem slike in kasnejšo analizo lahko spremembe na materničnem vratu, nožnici in zunanjem spolovilu spremljamo skozi daljše časovno obdobje in sledimo njihovemu poteku in razvoju.

Več o kolposkopiji.

Vaginalna ultrazvočna preiskava

Z vaginalno ultrazvočno preiskavo lahko prikažemo številne spremembe na maternici in v maternični votlini, na jajčnikih in jajcevodih. Preiskavo opravljamo z aparatom Philips Affiniti 50, ki poleg odličnega prikaza notranjih rodil omogoča tudi ultrazvočno preiskavo v nosečnosti. Tehnologija TrueView nudi fotografsko realistično tridimenzionalno sliko ploda v maternici, ob tem pa lahko sliko še dodatno obogatimo s spreminjanjem kota osvetlitve in pogleda na plod. Celotno preiskavo dokumentiramo kot posnetke ali video zapis za kasnejšo analizo ali domači album. Najlepše posnetke ploda lahko napravimo med 12 in 30 tednom nosečnosti.

Ginekološke preglede v Celju v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž opravlja:

 • mag. Jakob Koren, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

v sodelovanju z:

 • Goranom Buserjem, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

Ordinacijski čas je po dogovoru.

Delovni čas recepcije (za naročanje po telefonu):

 • Ponedeljek–petek: 8:00–15:00
 • Sobota, nedelja in prazniki: zaprto.

Naročanje:

POSKRBITE ZA PREVENTIVNO ZDRAVJE SVOJIH RODIL IN SE NAROČITE NA PREGLED ŠE DANES.

Ob preventivnih ginekoloških pregledih in preiskavah v nosečnosti nudimo tudi številne diagnostične storitve s področja ginekologije in porodništva:

 • laboratorijska analiza krvi in urina,
 • digitalna kolposkopija,
 • kurativni ginekološki pregledi,
 • neinvazivni predrojstveni test za odkrivanje kromosomskih napak – NEOBONA,
 • ugotavljanje nosečnosti ter svetovanje glede nosečnosti,
 • odvzemi PAP brisov,
 • ginekološke UZ preiskave,
 •  odvzem vzorcev tkiva za histološko analizo,
 • odvzem brisov za mikrobiološko analizo,
 • svetovanje iz področja ginekologije in porodništva,
 • diagnostika obolenj dojke (pregled, svetovanje ter diagnostika z UZ ali MR),
 • pregled zdravstvene dokumentacije z mnenjem

Pogosta vprašanja

Kdaj je potreben preventivni ginekološki pregled?
Preventivni ginekološki pregled z odvzemom brisa materničnega vratu svetujemo spolno aktivnim dekletom od 20. leta starosti dalje. Vsem dekletom, ki načrtujejo spolne odnose, svetujemo pregled oz . posvet o primerni zaščiti že pred prvim spolnim odnosom. Pregled je potreben v primeru kakršnih koli težav, ne glede na starost ali spolno aktivnost.
Kaj je PAP bris in kdaj se ga prvič odvzame?
PAP bris je preiskava, pri kateri se odvzame in pregleda celice na površini materničnega vratu. Med preiskavo ginekolog z ozkim lesenim loparčkom in krtačko rahlo postrga po materničnem vratu, s čimer pridobi omenjene celice. Le-te nato razmaže na posebno stekelce, ki ga pošlje v laboratorij, kjer ugotavljajo vrsto oz. tip celic. Preiskava brisa nam tako odkrije morebitne spremembe v celicah na površini materničnega vratu, ki nas opozorijo na možnost nastanka predrakavih oz. rakavih sprememb na materničnem vratu. Preiskavo je priporočljivo opraviti že ob prvem ginekološkem pregledu, če je dekle že spolno aktivno. Če se posameznica nato redno udeležuje priporočenih ginekoloških pregledov, je tveganje za hudo obliko raka maternice zelo majhno.
Kdaj je potreben prvi pregled v nosečnosti?
V primeru, da je bil test nosečnosti pozitiven in je nosečnost želena, priporočamo prvi pregled do 10. tedna nosečnosti, izračunano od prvega dne zadnje menstruacije.

V primeru neželene nosečnosti je priporočljivo opraviti pregled prej, že po prvem tednu izostanka menstruacije ali po 5. tednih nosečnosti, izračunano od prvega dne zadnje menstruacije. V primeru krvavitve, bolečin ali kakršnihkoli drugih težav je potrebno na pregled priti prej.

Kako poteka predrojstveni test za kromosomske poškodbe NEOBONA?
Za izvedbo testa je potreben le vzorec materine krvi. Pregled je za plod popolnoma varen. Iz vzorca se z več kot 99-odstotono zanesljivostjo določi tveganje za Downov, Edwardsov ali Patauov sindrom. Poleg najpogostejših se lahko določi tudi spolne anevploidije in nekatere druge redke kromosomske nepravilnosti.
Ali pri vas izvajate meritev nuhalne svetline?
V naši kliniki meritve nuhalne svetline ne izvajamo.
Ali pri vas vstavljate kontracepcijska sredstva tipa Mirena?
Po predhodnem dogovoru je možno tudi v naši ambulanti vstaviti kontracepcijsko zaščitno sredstvo različnih tipov.
Koliko UZ pregledov med nosečnostjo je predvidenih in ali UZ škodi plodu?
V nosečnosti naj bi bili opravljeni trije UZ pregledi. Prvi UZ pregled, do 10. tedna nosečnosti, je namenjen potrjevanju višine nosečnosti, vitalnosti ploda in števila plodov, kadar jih je več. Pri drugem UZ pregledu, običajno med 20. in 22. tednom nosečnosti, naj bi se opravila ocena razvoja in rasti ploda ter vitalnih organov in meritev dolžine materničnega vratu. Tretji UZ pregled svetujemo pred zadnjim mesecem nosečnosti za oceno rasti ploda in njegove lege. Dodatni UZ pregledi naj bi se opravili, kadar sumimo na nepravilnosti pri razvoju ali rasti ploda, količini plodovnice, nepravilnosti posteljice, materničnega vratu itd., lahko tudi večkrat mesečno.

Strokovno opravljena UZ preiskava s sodobnim UZ aparatom plodu ne škodi.

Kaj je kolposkopija?
Kolposkopija je preiskava, pri kateri pod povečavo pregledamo osvetljeno tkivo materničnega vratu, nožnice in zunanjega spolovila. Glavni namen pregleda je zgodnje odkrivanje morebitnih sprememb na materničnem vratu.

Več o kolposkopiji.

Ali je ob močnih krčih ob menstruaciji potreben pregled?
Zaradi bolečih krčev je pregled vsekakor priporočljiv. Pri ginekološkem pregledu dodatno z ultrazvokom (vaginalnim ali preko trebuha, odvisno če je dekle že spolno aktivno) iščemo morebitne nepravilnosti maternice in jajčnikov. Glede na izvid preiskave se nato odločimo za ustrezno zdravljenje.
Kam se obrnemo pri težavah z zanositvijo?
O težavah z zanositvijo govorimo pri paru, pri katerem v enem letu rednih spolnih odnosov (2 do 3-krat tedensko) ne pride do zanositve. Kot prvo preiskavo svetujemo pregled semenskega izliva (spermiogram) pri moškem in ginekološki pregled ženske z UZ preiskavo rodil. Nadaljnje preiskave so odvisne od morebitnih ugotovljenih sprememb.

Naročanje na izbrani termin

Naročite se na izbrani termin preiskave, tako da izberete ustrezno preiskavo in termin.

Do ustreznega termina za vaš pregled se z > premikate do želenega termina.