UZ ožilja neinvazivna in popolnoma neškodljiva preiskava, pri kateri ne potrebujemo kontrastnih sredstev in ne uporabljamo ionizirajočega sevanja. Pogosto je prva preiskava, ki jo opravimo ob sumu na bolezni žil. Uporablja se za odkrivanje in oceno pomembnosti bolezni žil in za spremljanje uspešnosti zdravljenja.

Ultrazvok arterij (vratnih arterij in arterij nog) priporočamo vsem, ki imajo dejavnike tveganja za aterosklerozo, npr. sladkornim bolnikom, kadilcem, ljudem s povišanimi maščobami v krvi, povišanim krvnim pritiskom ali pri dedni obremenjenosti s srčno-žilnimi boleznimi.

Ultrazvok vratnih arterij, arterij nog ali ven na nogah nam daje pomembne informacije o zdravju našega ožilja

Ultrazvok vratnih arterij je najpogostejša preiskava za odkrivanje aterosklerotičnih sprememb na vratnih arterijah, predvsem na notranji karotidni arteriji, ki skrbi za prekrvavitev možganov. Pomembne zožitve na njej lahko v najhujšem primeru povzročijo možgansko kap, zato je pomembno, da te spremembe pravočasno odkrijemo in zdravimo.

Ultrazvok arterij nog je posebej priporočljiv, če se ob hoji pojavijo bolečine ali otrplost v mišicah nog, če je bolečina v nogah prisotna že v mirovanju in ne poznamo vzroka zanjo ali če je na nogi prisotna rana, ki se ne celi. Z ultrazvokom ocenjujemo, ali je prekrvavitev nog zadostna ali pa gre za zožitve ali celo zapore arterij nog. Pri hujših motnjah prekrvavitve so potrebni invazivni posegi.

Ultrazvok ven na nogah svetujemo pri oteklih in bolečih nogah, občutku težkih in utrujenih nog, pri pojavljanju krčev in pri vidnih krčnih žilah. Z njo ugotavljamo, ali gre za popuščanje povrhnjih ven, katere vene so razširjene in ali je potrebno zdravljenje. Je obvezna preiskava pred kirurškim zdravljenjem krčnih žil. S pravočasnim zdravljenjem venskega popuščanja lahko preprečimo vensko razjedo na goleni. Uporablja se tudi pri sumu na trombozo globokih in povrhnjih ven.

Avtorica prispevka je Mirjana Naveršnik Slapnik, dr. med., spec. interne medicine.

Preverite več o preiskavah z ultrazvokom in se naročite na pregled.

Leave a reply