V Specialistični kliniki Dvorec Lanovž izvajamo storitve s področja interne medicine s kardiologijo – osnovni telesni pregled, elektrokardiogram, ultrazvočno preiskavo srca, funkcionalne diagnostične preiskave (obremenitvena testiranja, meritve pljučne funkcije), radiološke preiskave (rentgenogram prsnih organov), laboratorijske preiskave (krvna slika, elektroliti, kazalci vnetja, testi funkcije jeter, ledvic in ščitnice, krvne maščobe, preiskava urina) in meritev gleženjskega indeksa.

Izvajamo tudi preventivne internistične preglede z oceno tveganja za srčnožilne dogodke, kot so srčni infarkt, možganska kap, nenadna srčna smrt.

Indikacije za pregled srca:

  • prisotnost dejavnikov tveganja za srčnožilne dogodke (povišan pritisk, sladkorna bolezen, povišane maščobe …),
  • simptomi, kot so omotičnost, kratkotrajna izguba zavesti, občutek razbijanja srca, hitra zadihanost,
  • družinska obremenjenost,
  • odstopanja od normalnega pri kliničnem pregledu,
  • dolgotrajnejša intenzivna športna vadba.

NAJ VAŠE SRCE ZANESLJIVO POGANJA KRI PO ŽILAH ŠE DOLGA LETA.

Internistične preglede v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž v Celju opravljata specialista interne in intenzivne medicine:

  • asist. Miha Mežnar, dr. med., spec. interne medicine in spec. intenzivne medicine in
  • Borut Žgavc, dr. med., specialist interne medicine.
Miha Mežnar

Ordinacijski čas

Internistična ambulanta v Specialistični kliniki dvorec Lanovž deluje ob petkih dopoldne od 8. do 14. ure.

Delovni čas recepcije (za naročanje po telefonu)

  • Ponedeljek–petek: 8:00–15:00
  • Sobota, nedelja in prazniki: zaprto.

Naročanje:

NAJ VAŠE SRCE ZANESLJIVO POGANJA KRI PO ŽILAH ŠE DOLGA LETA.

Internistični pregledi rekreativnih športnikov
Namenjeni so vsem aktivnim športnikom, ki razmišljajo, da bi v prihodnosti pretekli maraton ali se udeležili kakšne daljše kolesarske prireditve. Več kot dobrodošli pa so tudi za vse, ki vas zanima, kako varno je vaše športno udejstvovanje za vaše srce.

Izbira pravilnega treninga, pravilne prehrane, ustrezne opreme itd., je pomembna pri vseh športih. Marsikdo pa pri pripravi pozabi na ključno stvar– na svoje srce.

Intenzivna srčno-žilna obremenitev, ki se dosega tudi med rekreativnimi športi, lahko povzroči nenadno smrt, predvsem zaradi bolezni koronarnih arterij ali nekaterih stanj, ki lahko povzročijo hude motnje srčnega ritma. Stroka zato priporoča, da v športno vadbo vključimo tudi »pripravo srca«, kamor sodita obremenitveni testiranji spiroergometrija in cikloergometrija. Zgolj posnetek EKG v mirovanju namreč pogosto ni dovolj za zadostno oceno funkcije srca.

Obremenitveno testiranje srca in pljuč
Med obremenitvenim testiranjem srca in pljuč (CPET) pa poleg delovanja srca s pomočjo napredne tehnologije merimo tudi porabo kisika, izdihan ogljikov dioksid, parametre pljučne in srčne funkcije, določamo ventilatorne pragove (npr. anaerobni ali laktatni prag), ocenimo kritično obremenitev ter določimo območja učinkovitih treningov.

Več o obremenitvenem testiranju.

Več o testiranju športnikov.

Merjenje gleženjskega indeksa
Merjenje gleženjskega indeksa je neinvazivna metoda za odkrivanje žilnih obolenj in pomemben pokazatelj srčno-žilne ogroženosti posameznika. Zdravniki jo priporočajo tako moškim kot ženskam nad 50. letom starosti in osebam s povišanim krvnim tlakom, povišanimi krvnimi maščobami, prekomerno telesno težo, diabetikom, kadilcem ter vsem, ki so telesno neaktivni. Z meritvijo gleženjskega indeksa lahko poleg napredovalih oblik odkrijemo tudi predklinične oblike ateroskleroze. Preverite več o merjenju gleženjskega indeksa z merilno napravo MESI ABPI MD.

Naročanje na izbrani termin

Naročite se na izbrani termin preiskave, tako da izberete ustrezno preiskavo in termin.

Do ustreznega termina za vaš pregled se z > premikate do želenega termina.