Specialisti interne medicine v Dvorcu Lanovž opravljajo različne preglede. Preventivni, kontrolni ali diagnostični pregled se vedno prične z osnovnim pregledom, ki vključuje anamnezo in telesni pregled. Za optimalno oceno zdravstvenega stanja pa lahko zdravnik internist opravi več funkcionalnih diagnostičnih preiskav, prav tako pomembne informacije prinesejo radiološki diagnostični postopki in rezultati laboratorijskih preiskav.

Za internistični ali kardiološki pregled se običajno odločimo v naslednjih primerih

  • Če občutimo simptome, kot so omotičnost, kratkotrajna izguba zavesti, občutek razbijanja srca, bolečine v trebušnem ali prsnem delu in hitra zadihanost.
  • Pri tveganjih za srčno-žilne dogodke, kot so previsoka telesna teža, povišan pritisk, sladkorna bolezen, povišane maščobe.
  • Ob težavah s splošnim počutjem ali nejasnih bolečinah, za katere ne vemo vzroka.
  • Če se med nosečnostjo pojavijo nepričakovane spremembe ali poslabšanja simptomov.
  • Ko potrebujemo redni internistični pregled ob znanih stanjih.

Zdravnik internist v Dvorcu Lanovž ima na voljo različna diagnostična sredstva

Obravnava pri internistu temelji na anamnezi in telesnem pregledu, na podlagi katerih zdravnik z različnimi diagnostičnimi sredstvi, kot so elektrokardiogram, meritev pljučne funkcije, laboratorijske in radiološke preiskave, ugotavlja vzroke prej naštetih težav. Na najsodobnejših aparatih izvaja ultrazvočno preiskavo srca in ima na voljo tudi obremenitveno testiranje. Pri slednjem gre za kompleksnejšo preiskavo, ki je zelo priporočljiva tako za posameznike s sumom na srčnožilne težave kot za ljubiteljske in profesionalne športnike pri intenzivnejših aktivnostih (priprave na tekmovanja, maratone itd.). Ob sumu na motnje srčnega ritma je na voljo Holter EKG z možnostjo neprekinjenega snemanja 7-kanalnega EKG do 7 dni. Internistični pregled ni nujno namenjen le diagnosticiranju, ampak tudi preventivi ali kontroli zdravstvenega stanja ob že znanih srčno-žilnih boleznih.

Pri interni medicini s kardiologijo ima širok nabor preiskav velik pomen za čim natančnejšo in čim hitrejšo diagnozo. Slednja pa pomeni več možnosti za uspešno okrevanje in odpravo zdravstvenih težav. Če se tudi vam zdi, da je čas za internistični pregled, vas vabimo v našo ambulanto, kjer deluje asist. Miha Mežnar, dr. med., spec. interne medicine in spec. intenzivne medicine, v sodelovanju z Borutom Žgavcem, dr. med., specialistom interne medicine, ter drugimi strokovnjaki.

Internistični in kardiološki pregledi v Dvorcu Lanovž potekajo ob petkih med 8. in 14. uro. Naročite se lahko po telefonu (03) 290 90 00 ali 031 290 910 na recepciji vsak delovni dan med 8. in 15. uro, po e-pošti na narocanje@dvorec-lanovz.si ali preko obrazca.

Leave a reply