V Specialistični kliniki Dvorec Lanovž izvajamo vse storitve s področja neinvazivne ambulantne kardiologije – osnovni telesni pregled, elektrokardiogram, ultrazvočno preiskavo srca, funkcionalne diagnostične preiskave (obremenitvena testiranja, meritve pljučne funkcije), radiološke preiskave (rentgenogram prsnih organov), laboratorijske preiskave (krvna slika, elektroliti, kazalci vnetja, testi funkcije jeter, ledvic in ščitnice, krvne maščobe, preiskava urina) in meritev gleženjskega indeksa.

Izvajamo tudi preventivne internistične preglede z oceno tveganja za srčnožilne dogodke, kot so srčni infarkt, možganska kap, nenadna srčna smrt.

Indikacije za pregled srca:

  • prisotnost dejavnikov tveganja za srčnožilne dogodke (povišan pritisk, sladkorna bolezen, povišane maščobe…),
  • simptomi, kot so omotičnost, kratkotrajna izguba zavesti, občutek razbijanja srca, hitra zadihanost,
  • družinska obremenjenost,
  • odstopanja od normalnega pri kliničnem pregledu,
  • dolgotrajnejša intenzivna športna vadba.

NAJ VAŠE SRCE ZANESLJIVO POGANJA KRI PO ŽILAH ŠE DOLGA LETA.

Kardiološke preglede v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž v Celju opravlja specialist interne in intenzivne medicine:

  • asist. Miha Mežnar, dr. med., spec. interne medicine in spec. intenzivne medicine

v sodelovanju s specialistko kardiologije:

  • asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. interne medicine
Miha Mežnar

Ordinacijski čas je po dogovoru z recepcijo.

Delovni čas recepcije (za naročanje po telefonu)

  • Ponedeljek – petek 8:00-15:00
  • Sobota, nedelja in prazniki zaprto

Naročanje:

NAJ VAŠE SRCE ZANESLJIVO POGANJA KRI PO ŽILAH ŠE DOLGA LETA.

Kardiološki pregledi rekreativnih športnikov
Namenjeni so vsem aktivnim športnikom, ki razmišljajo, da bi v prihodnosti pretekli maraton ali se udeležili kakšne daljše kolesarske prireditve in potrebujejo zdravniško potrdilo. Več kot dobrodošli pa so tudi za vse, ki vas zanima, kako varno je vaše športno udejstvovanje za vaše srce.

Izbira pravilnega treninga, raztegovanje, pravilna prehrana, izbira opreme itd. je pomembna. Marsikdo pa pozabi na ključno stvar pri pripravi in sicer na svoje srce!

Kljub temu, da vzdržljivostni športi veljajo za relativno varno obliko športa, lahko intenzivna srčno-žilna obremenitev povzroči nenadno smrt, predvsem zaradi bolezni koronarnih arterij ali nekaterih stanj, ki lahko povzročijo hude motnje srčnega ritma. Stroka priporoča, da v športno vadbo vključimo tudi “pripravo srca”. Govorimo o obremenitvenem testu srca. Zgolj posnetek EKG v mirovanju namreč pogosto ni dovolj za zadostno oceno funkcije srca.

Obremenitveno testiranje srca in pljuč (ergospirometrija)
Med obremenitvenim testom srca poleg neprekinjenega snemanja EKG krivulje merimo tudi krvni tlak in druge parametre. V prvi vrsti s tem testom iščemo znake pomanjkanja kisika v srčni mišici med obremenitvijo, kar bi pomenilo povečano tveganje za srčno kap ali nenadno srčno smrt. Med obremenitvenim testom srca in pljuč (CPET) pa poleg tega s pomočjo napredne tehnologije merimo porabo kisika, izdihan ogljikov dioksid, parametre pljučne in srčne funckije, natančno lahko določimo ventilatorne pragove (npr. »anaerobni« ali »laktatni« prag), ocenimo lahko kritično obremenitev ter določimo območja učinkovitih treningov.

Več o testiranju športnikov.

Merjenje gleženjskega indeksa s testom ABI z merilno napravo MESI ABPI MD
Test ABI (arterial-brachial index) ali po slovensko gleženjski indeks, je neivazivna, hitra in ena od najbolj pomembnih metod za odkrivanje žilnih obolenj. Zdravniki jo naročijo v primeru suma na zmanjšano prekrvavitev nog ali drugih srčno-žilnih bolezni. Stroka opravljanje meritve priporoča tako moškim kot ženskam nad 50 letom starosti in osebam s povišanim krvnim tlakom, povišanimi krvnimi maščobami, prekomerno telesno težo ter vsem, ki so telesno neaktivni, diabetiki in/ali kadilci. Z meritvijo gleženjskega indeksa lahko poleg napredovalih oblik odkrijemo tudi predklinične oblike ateroskleroze in s tem odkrijemo osebe, ki so ogrožene, a same tega še ne vedo. Preverite več o merjenju gleženjskega indeksa s testom ABI z merilno napravo MESI ABPI MD.