V Specialistični kliniki Dvorec Lanovž z decembrom 2022 svoja vrata odpira nova zasebna pulmološka ambulanta pod vodstvom Katje Triller, dr. med., spec. pulmologije. Na samoplačniški pulmološki pregled se lahko naročite, urnik pulmološke ambulante bomo prilagajali po dogovoru.

Kako izgleda pulmološki pregled?

Pregled pri pulmologu je odvisen od vaših težav. Te se lahko kažejo kot oteženo dihanje ali celo dušenje, dolgotrajen kašelj, bolečine v prsnem košu ob dihanju, dolgotrajna hripavost, dlje trajajoč nahod in nenazadnje tudi pomanjkanje apetita ter hujšanje. Pulmološki pregled zato ponavadi zajema pogovor, v katerem skuša zdravnik prepoznati vaše navade (predvsem kajenje), poklicno okolje, alergije, domače živali in morebitne dedne bolezni. Sledi klinični pregled, po katerem pulmolog lažje določi nadaljnje potrebne preiskave.

Najpogosteje se pri prvem pregledu izvedejo rentgen pljuč, preiskave pljučne funkcije ter alergij, laboratorijske preiskave in preiskave motenj dihanja v spanju. Da bi vas pri zdravju spodnjih dihal čim bolje podprli, pri nas v sklopu pulmološke ambulante ponujamo tudi posebne pakete pregledov za kadilce, alergike in osebe z motnjami spanja (npr. spalna apneja).

Večja pojavnost težav z dihali tudi po prebolelem virusu COVID-19

Prebolela kovidna bolezen je dostikrat vzrok za težave ali bolezni spodnjih dihal. Sem sodijo pljuča, dihalne poti in rebrna mrena, ki jih vse obravnava pulmološka ambulanta. Če ste torej že dlje časa po prebolelem koronavirusu še vedno zadihani ali kašljate bolj kot pred boleznijo, je morda čas, da se odločite za kontrolni pulmološki pregled. Pomembno informacijo o stanju pljuč poda rentgensko slikanje pljuč, ki je eno pomembnejših diagnostičnih sredstev pri ugotavljanju povnetnih sprememb v pljučih po prebolelem virusu COVID-19. Rentgenska slika pljuč skupaj z drugimi preiskavami, ki jih predpiše specialist pulmolog, prinese pomembne ugotovitve za nadaljnjo diagnostiko oziroma zdravljenje težav s pljuči. Pri nas vam omogočamo vse potrebne preiskave, ki jih vrhunski strokovnjaki izvajajo pod eno streho.

Zasebna pulmološka ambulanta v Dvorcu Lanovž pod vodstvom Katje Triller, dr. med., spec. pulmologije

Pulmološka ambulanta v sklopu specialističnih pregledov prinaša pomembno pridobitev za našo kliniko, saj omogoča celovite pulmološke preglede pod budnim očesom vrhunske strokovnjakinje. Pulmologinja Katja Triller je dvakratna prejemnica Prešernove nagrade za raziskovalno delo na svojem področju. Največ pozornosti pri svojem delu namenja obstruktivnim boleznim pljuč, kot sta astma in KOPB ter ob tem obvladuje tudi druge bolezni in stanja spodnjih dihal, kot so:

  • kronični bronhitisi,
  • različne pljučnice,
  • pljučni rak,
  • intersticijske pljučne bolezni,
  • poklicne bolezni pljuč in
  • motnje dihanja v spanju.

Na pulmološki pregled – prvi ali kontrolni – se lahko naročite po telefonu: (03) 290 90 00 ali 031 290 910, po e-pošti na naslovu pulmologija@dvorec-lanovz.si ali preko obrazca.

Leave a reply