Spremembe v pljučih se pogosto ugotavljajo tudi s pomočjo rentgenske diagnostike. Pulmologi se rentgenskega slikanja pljuč poslužujejo pri hujših težavah s sumom na spremembe v pljučih, pri oceni napredka pljučne bolezni ali okužbe ter pri spremljanju okrevanja po preboleli bolezni. Podobno kot pri nekaterih drugih pljučnih boleznih se tudi posledice virusa COVID-19 na pljučih ugotavljajo s pomočjo rentgenskega slikanja.

Slikanje z rentgenom za podporo pri oceni pljuč in prsnih organov

Rentgensko slikanje je še vedno prvi diagnostični korak pri odkrivanju skeletnih in drugih poškodb. Rentgenski žarki med slikanjem prehajajo skozi telo in se pri tem absorbirajo. Na osnovi absorbiranih rentgenskih žarkov dobimo rentgensko sliko.

S pomočjo rentgenskega slikanja lahko poleg skeletnih struktur zelo dobro ocenjujemo tudi pljuča in prsne organe. Slikanje je sevalno za pacienta minimalno obremenjujoče, saj naši izkušeni radiološki inženirji skrbijo, da je doza rentgenskega sevanja najnižja, kot je to mogoče za zahtevano diagnostično vrednost slike.

Rentgen pljuč po prebolelem virusu COVID-19 na voljo tudi v naši specialistični kliniki

Rentgensko slikanje pljuč zdravniki običajno naročijo v primeru vztrajajočih težav, težkega dihanja ali vztrajajočega kašlja. Ob hujših ali dolgotrajnih simptomih s sumom na bolezni dihal, kot so pljučnice, rentgen lahko pokaže nepravilnosti, ki dajejo pomembne informacije o bolezni in možnostih zdravljenja.

Podobno kot pri spremljanju razvoja ali posledic drugih bolezni, ki prizadenejo pljuča, lahko z RTG posnetkom pljuč prikažemo tudi morebitne povnetne spremembe po prebolelem virusu COVID-19. Na tak način so tudi pri nekaterih hujših pacienti, obolelih s t.i. “novim koronavirusom”, v raziskavi na UKC odkrivali posledice, značilne za atipično pljučnico (Tomažič, 2020).

Za rentgen pljuč vam v naši specialistični kliniki nudimo kratke čakalne dobe in hiter izvid izkušenega zdravnika radiologa, ki ga skupaj z dostopom do slikovnega gradiva prejmete v nekaj delovnih dneh. Naročite se lahko:

Leave a reply