Danes obeležujemo mednarodni dan radiologije, ki nas pomembno spominja na zgodovino, obenem pa tudi dosežke sodobne medicinske stroke na tem področju. V Dvorcu Lanovž zavzeto sledimo razvoju RTG, UZ, CT in MR diagnostike ter skrbimo, da vam z najsodobnejšimi tehnologijami zagotavljamo vrhunske radiološke preiskave.

Radiološke preiskave že več kot stoletje opravljajo pomembno vlogo pri različnih diagnozah

Uporaba radioloških preiskav v medicinski stroki sega že v konec 19. stoletja. Najstarejša med njimi je rentgen, ki obeležuje že več kot 125 let od odkritja. V drugi polovici prejšnjega stoletja so ji sledile še ostale radiološke preiskave, kot so ultrazvok, računalniška tomografija in magnetna resonanca. Vse naštete metode uporabljamo tudi pri nas in se pri tem poslužujemo najsodobnejših naprav za hitro, učinkovito in natančno diagnostiko.

Rentgensko slikanje kot najstarejša metoda slikanja skeleta

Gre za metodo slikanja z rentgenskimi žarki, poimenovano po njenemu odkritelju Röntgen-u. Še danes je aktualna kot ena izmed glavnih metod slikanja skeleta pri odkrivanju poškodb. Skozi leta razvoja znanstveniki sevanje, ki nastane pri uporabi RTG aparata, uspešno zmanjšujejo na minimum in s tehnološko dovršenimi rentgenskimi napravami dosegajo še večje kakovosti posnetkov za natančno in zanesljivo zdravstveno diagnostiko. Ena izmed njih je tudi naša najnovejša pridobitev: rentgenski aparat Philips DuraDiagnost 4.1.

Rentgensko slikanje z RTG aparatom Philips DuraDiagnost
Rentgensko slikanje je najstarejša metoda slikanja skeleta, ki je skozi leta izjemno napredovala.

Ultrazvok na poti iz pomorstva v medicino

Ideja uporabe ultrazvočnega valovanja verjetno izhaja iz uporabe sonarjev na ladjah. Prvo beležijo v tridesetih letih prejšnjega stoletja, pravi razmah pa je diagnostika z ultrazvokom doživela po drugi svetovni vojni na Japonskem, od koder si je pot na zahod utrla v petdesetih in šestdesetih letih. Naslednja desetletja razvoja so prinesla prednosti sodobnih UZ pregledov; prikaz v realnem času, barvna slika in nenazadnje tudi 3-D posnetki. Vse našteto omogoča tudi aparat Philips Affiniti 50, ki ga poleg aparata Philips DS Affiniti 70 uporabljamo pri UZ diagnostiki v naši specialistični kliniki.

Pomembnost ultrazvoka ožilja kot preiskave ob sumu na bolezni žil
Ultrazvok z vrhunskim aparatom daje pomembne informacije za kakovostno diagnostiko.

Še natančnejši posnetki in še manj sevanja z računalniško tomografijo

Splošno gledano bi lahko rekli, da preiskave s CT segajo prav tako daleč kot rentgenski posnetki, a vendar je potrebno poudariti, da je kljub podobni slikovni metodi predhodnik CT aparata, kot ga poznamo danes, nastal šele leta 1967. Izum angleškega elektrotehnika Godfreya Hounsfielda, znan kot »CT skener«, je prvi posnetek možganov opravil leta 1971 in se kasneje razširil po vsem razvitem svetu. Med najsodobnejšimi predstavniki aparatov za računalniško tomografijo je tudi naš Philips Ingenuity Elite 128 s t. i. IMR funkcijo, ki omogoča 20–80 % nižjo dozo sevanja brez večje izgube kakovosti slike.

Računalniško tomografijo izvajamo z aparatom, ki omogoča nižjo dozo sevanja brez večje izgube kakovosti slike.

Magnetna resonanca kot najmlajša, a tudi najpodrobnejša radiološka preiskava

Prve opravljene slike z magnetno resonanco se ob bok postavljajo času izuma računalniške tomografije, prve znanstvene objave o uporabi aparatov MR pa zasledimo šele v 80. letih prejšnjega stoletja. Zato magnetno resonanco prištevamo med najmlajše radiološke preiskave. Razlika med MR in RTG ali CT preiskavo je v tem, da posnetki ne nastanejo s pomočjo rentgenskih žarkov, temveč postopek temelji na resonanci vodikovih ionov v močnem magnetnem polju in zato ne povzroča sevanja.

Izjemno hiter napredek na področju vseh tehnoloških komponent ter postopkov, ki potekajo med uporabo aparata za magnetno resonanco danes omogoča številne prednosti tako pri diagnostiki kot pri spremljanju zdravljenja različnih bolezni, poškodb ali drugih neželenih zdravstvenih sprememb. Poleg učinkovitosti preiskave dandanes izdelovalci aparatov za magnetno resonanco izboljšujejo tudi ostale vidike rabe; med njimi tudi udobje pacienta med samo preiskavo. Naš Philips Ingenia S 1,5T je en izmed takšnih primerov, saj z večjo odprtino in z ambientalnim učinkom MR preiskavo olajša tudi pacientom s strahom pred zaprtimi prostori ter jim daje občutek hitrejšega poteka preiskave.

Magnetna resonanca z aparatom z večjo odprtino in ambientalnimi učinki je še posebej primerna za otroke ali paciente s strahom pred zaprtimi prostori.

Naš radiološki oddelek vam je na voljo za vse radiološke preiskave: RTG, UZ, CT in MR

Verjamemo, da je za zdravje dobro le najboljše, zato vam omogočamo številne radiološke preiskave brez čakalnih dob in s hitrim izvidom. Na samoplačniški pregled se lahko naročite:

Viri:

Leave a reply