Obremenitveno testiranje srca in pljuč je bistven del kardiološkega pregleda za določanje ocene tveganja srčno-žilnih bolezni ter za oceno prognoze bolezni srca.

Uporabljamo ga za potrditev suma na ishemično bolezen srca, motnje ritma, pri okvarah srčnih zaklopk, pa tudi pri osebah z dejavniki tveganja za koronarno bolezen vendar še brez znakov za bolezni srca.

Obremenitveno testiranje srca in pljuč je tudi pomemben del varne intenzivne rekreativne ali profesionalne športne aktivnosti. Če ne veste, ali je obremenitveno testiranje srca in pljuč primerno za vas, vam svetujemo posvet z internistom, ki vam bo svetoval glede primerne nadaljnje diagnostične obravnave.

NAROČITE SE NA PREGLED

Obremenitveno testiranje v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž v Celju opravlja specialist interne in intenzivne medicine:

 • asist. Miha Mežnar, dr. med., spec. interne medicine in spec. intenzivne medicine
Miha Mežnar

Ordinacijski čas

Internistična ambulanta v Specialistični kliniki dvorec Lanovž deluje ob petkih dopoldne od 8. do 14. ure.

Delovni čas recepcije (za naročanje po telefonu)

 • Ponedeljek–petek: 8:00–15:00
 • Sobota, nedelja in prazniki: zaprto.

Naročanje:

Navodila pred obremenitvenim testiranjem:

 1. Ne izpostavljajte se večjim fizičnim obremenitvam vsaj en dan pred testiranjem.
 2. Poskrbite za energijo: večji obrok z veliko ogljikovimi hidrati (npr. prepečenec, kruh, sadje, mleko ali sadni sok) zaužijte dve do tri ure pred testiranjem, pol ure pred testiranjem pa pojejte še kaj lahkega.
 3. Na dan preiskave ne pijte kave, pravega čaja, alkohola in ne kadite.
 4. Rednih terapij ne prekinite.
 5. S seboj prinesite športno opremo – primerno obutev, kratke hlače ali spodnji del trenirke, ženske športni modrček oziroma udoben zgornji del športne opreme, brisačo.«
 6. Če se zdravite zaradi kronične bolezni ali ste v zadnjem letu preboleli hujšo bolezen ali poškodbo, s seboj prinesite ustrezno zdravstveno dokumentacijo specialista o poteku oziroma zaključku zdravljenja.
 7. Rekreativnim športnikom pred pregledom za optimalno informacijo priporočamo vsaj mesec rednih treningov.

Kako poteka obremenitveno testiranje?

 1. Ob sprejemu na testiranje vam zdravnik predstavi postopek meritev.
 2. Na prsni koš vam namestimo elektrode za merjenje 12-kanalnega EKG-ja, na nadlaht pa manšeto za merjenje krvnega pritiska.
 3. Pred začetkom obremenitve vam posnamemo EKG ter krvni tlak v mirovanju.
 4. V kolikor so meritve EKG-ja in krvnega tlaka v mejah normale in zdravnik oceni, da je obremenitveno testiranje za vas varno, nadaljujemo s testi.
 5. S priključenimi merilnimi napravami pričnete z zmerno telesno aktivnostjo na tekalni stezi oziroma sobnem kolesu, kjer preiskava poteka.
 6. Zdravnik glede na vaše zmogljivosti povečuje zahtevnost vadbe tako dolgo, kolikor obremenitev zmorete. Če med obremenitvijo nastopijo spremembe, ki pomenijo, da obremenitev ni več varna (spremembe na EKG, padec krvnega tlaka, bolečine), jo predčasno prekinemo.
 7. Po dosegu maksimalne, za vas varne obremenitve, obremenitev postopoma zmanjšujemo nazaj do mirovanja.
 8. Po prekinitvi aktivnosti merimo vaš EKG, krvni pritisk in/ali izdihan zrak še nekaj minut.
 9. Po končani preiskavi skupaj z zdravnikom pregledate rezultate preiskave. Izvid prejmete v nekaj delovnih dneh po pošti.