Kolposkopija je preiskava, pri kateri pod povečavo pregledamo osvetljeno tkivo materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila in presredka. Najpogosteje se uporablja pri ženskah, ki so imele predhodno ugotovljen nenormalen bris materničnega vratu.

Glavni namen kolposkopije je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu. Če ginekolog ob pregledu s kolposkopijo ugotovi kakšno spremembo na pregledovanem tkivu, se lahko odloči za odvzem vzorca tkiva, ki se ga potem pošlje v laboratorij na histološki pregled. Na podlagi tega izvida ginekolog napiše končni izvid. Temu postopku pravimo biopsija ali odščip tkiva.

Priprava na kolposkopijo

Pred kolposkopijo posebne priprave niso potrebne. Dan ali dva pred preiskavo ne uporabljajte nožničnih preparatov ali tamponov in se v tem času vzdržite spolnih odnosov. Bolje se boste počutili, če boste pred kolposkopijo izpraznili črevo in mehur. Preiskavo odsvetujemo v času menstruacije, ker krvavitev moti pregled tkiv.

Potek preiskave

Preiskava se opravlja ambulantno in ne zahteva sprejema v bolnišnico. Kolposkopija traja približno 15 minut, kolposkopija z biopsijo pa do 30 minut. Med preiskavo boste ležali na preiskovalni mizi na hrbtu v položaju za ginekološki pregled. Ginekolog bo vstavil v nožnico spekulum – kovinski instrument, ki omogoča vidljivost materničnega vratu. Nato bo po tkivu materničnega vratu in nožnice potegnil z vatirano paličico, namočeno v kemično snov, ki bo morebitna področja nenormalnega tkiva obarvala drugače kot zdravo tkivo. Ta mesta si bo preiskovalec pregledal pod povečavo s pomočjo posebnega mikroskopa – kolposkopa. Za boljšo vidljivost morebitnih sprememb bo ginekolog pri preiskavi uporabil tudi poseben barvni filter.

Izvid kolposkopije je znan takoj po zaključku preiskave. Če se opravi še biopsija, je treba na rezultate histološke preiskave v Sloveniji čakati 2–3 tedne.

Če so izvidi normalni, zdravljenje ni potrebno, priporoča pa se redne kontrolne preglede pri ginekologu. V primeru da se s kolposkopijo in z biopsijo dokaže predrakavo ali rakavo spremembo ali kakšno drugo bolezen, vam bodo predlagali ustrezno zdravljenje glede na stopnjo in razširjenost bolezni. Pred zdravljenjem bodo mogoče potrebne še dodatne preiskave.

Pomembne informacije pred kolposkopijo

Sama kolposkopija je neboleča. Če bo potrebno opraviti še biopsijo, boste med postopkom lahko občutili blage krče, podobne menstrualnim ali zbadanje, ki po koncu preiskave takoj preneha.

Po kolposkopiji boste lahko opazili temen izcedek iz nožnice, ki je normalen. Če je bila opravljena tudi biopsija, je možna tudi nekajdnevna blaga krvavitev.

Po kolposkopiji z biopsijo ne uporabljajte tamponov in vaginalnih preparatov vsaj teden dni. Ravno tako je priporočljivo, da v tem času nimate spolnih odnosov.

Kolposkopija je varna in popolnoma neinvazivna preiskava. Tudi pri biopsiji so zapleti zelo redki, lahko se pojavlja krvavitev ali okužba na mestu odvzema tkiva, kar pa največkrat ne zahteva dodatnega zdravljenja.