Elektromišična diagnostika, elektromiografija ali EMG je nevrološka preiskava, ki vam jo na najvišjem nivoju omogočamo tudi v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž.

Se ponoči zbujate zaradi otrplosti v rokah? Imate zmanjšan občutek in bolečino v dlani ter prstih na rokah? Občutite simptome išiasa oz. ukleščenosti živca v spodnjem delu hrbtenice? Potem vas lahko vaš zdravnik napoti na diagnostično preiskavo s pomočjo elektromiografije.

Vzrok za bolečine in mravljinčenje v okončinah odkrivamo s preiskavo EMG ali elektromiografijo

Kadar se pojavijo drugače nepojasnjene bolečine, ki jih spremlja mravljinčenje, lahko težave pripišemo oslabljeni povezavi med mišico in živcem. Odkrivanje in lociranje okvar perifernega živčnega sistema (t. j. živcev zunaj možganov in hrbtenjače), katerih simptomi se kažejo v oslabljenosti mišice, bolečini, pomanjkanju občutka ali drevenenja, omogoča elektromišična diagnostika.

Specialist z elektrostimulacijo mišic in živcev dela telesa, kjer se težave pojavijo ali dela telesa, iz katerega sumimo, da težave izhajajo, prikaže okvare korenin, pletežev, perifernih živcev, bolezni živčno-mišičnega stika in mišic. Na ta način ugotovimo, ali je za simptome res odgovorno periferno živčevje, kje se okvara nahaja ter kakšen je njen obseg.

Najpogostejši razlogi za elektromišično diagnostiko

Diagnostika z elektrostimulacijo prinese pomembne informacije o delovanju perifernega živčnega sistema, mišic ter neposrednih povezav med živci in mišicami. Najpogosteje nas zdravniki nanjo napotijo ob specifičnih bolečinah v okončinah ali na obrazu, pa tudi otrplosti, mravljinčenju ali zmanjšanju občutka za dotik, toploto, vibracije. Pogosto se EMG preiskava priporoča, kadar obstaja sum na katero od naslednjih težav:

  • Kadar občutite bolečine v dlani, predvsem v prstih, lahko gre za utesnitev živca v zapestnem delu. Najpogosteje bolečine občutimo pri obremenitvi ali v nočno-jutranjem času. Zgodnje odkrivanje sindroma karpalnega kanala (še posebej je značilen za osebe, ki veliko uporabljajo računalnik) lahko znatno vpliva na način zdravljenja. Včasih je za olajšanje dovolj že opora za zapestje, prilagoditev določenih aktivnosti ali izogibanje le-tem. Če na težave ne odreagiramo pravočasno, je v skrajnem primeru za sprostitev živca potrebno tudi kirurško zdravljenje.
  • Do utesnitve lahko pride tudi v komolcu aktivnejše roke, ki jo zaznamo kot drevenenje zadnjih dveh prstov roke in izgube moči v dlani. Gre za okvaro ulnarnega živca. Tudi do slednje lahko pride zaradi utesnitve istega živca v zapestju, vendar je ta redkejša. Izogibanje določenim aktivnostim, fizioterapija in podobne metode običajno že olajšajo simptome. Če te metode ne pomagajo ali se stanje slabša, pa je tudi pri sindromu kubitalnega kanala lahko potreben kirurški poseg.
  • Če so za težave v rokah običajno krive utesnitve v sklepih, pa je za bolečine v nogah bolj verjetno, da se žarišče nahaja v hrbtenici. Zožanje medvretenčnih prostorov, ki povzroči pritisk medvretenčnih ploščic na živec (hernija), se kaže kot bolečina v nogi in križu. Gre za simptome, znane pod splošnim imenom “išias”. EMG nam pomaga odkriti, katera spinalna korenina je obremenjena in kakšna je stopnja okvare, s tem pa tudi usmeriti pacienta k pravilnemu zdravljenju.
  • Elektromišična diagnostika pomaga odkrivati tudi splošne okvare perifernega živčnega sistema. Z njo pridobimo pomembne informacije o specifičnih živčno-mišičnih obolenjih, ki jih z drugimi metodami težje diagnosticiramo; med njimi bolezni motoričnega nevrona, kamor sodi tudi bolj znana amiotrofična lateralna skleroza (ALS); bolezni mišič (miopatije) in bolezni živčno-mišičnega stika (miastenia gravis).

Kako poteka EMG v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž?

EMG je uveljavljeno in splošno znano diagnostično sredstvo, ki ga uporabljajo specialisti na področju nevrologije za določanje vira težav s preifernim živčevjem. Najprej se specialist s pacientom pogovori o simptomih, da lahko čim bolj natančno določi preiskovano področje, nato pa se loti elektromišične diagnostike, ki poteka v dveh fazah.

Elektromiografijo opravi nevrolog:

  1. s pomočjo elektrod za motorične in senzorične meritve ter
  2. z igelno preiskavo mišic.

S prvo metodo merimo odzivanje na stimulacijo ter hitrost prevajanja signalov v samem živčevju, medtem ko z igelno metodo neposredno merimo odzivanje mišice v mirovanju in pri krčenju. Včasih je dovolj le preiskava z nadkožnimi elektrodami, saj so vzroki nekaterih simptomov hitro jasni. Velikokrat, predvsem ob ugotavljanju koreninskih okvar, pa je potrebna tudi igelna diagnostika. Neprijetne občutke in morebitno blago bolečino skuša specialist olajšati s prilagoditvijo preiskave, kolikor je to možno za kakovostno diagnozo. Trajanje EMG je odvisno od področja okvare, pacient pa neglede na področje po preiskavi nima trajnih posledic in lahko normalno (kot pred preiskavo) nadaljuje z vsakodnevnimi opravili.

Kako se naročiti na EMG preiskavo v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž?

Nevrološka preiskava EMG je za paciente v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž samoplačniška in se nanjo lahko enostavno naročite:

Na preiskavo se lahko prijavite tudi brez napotnice, je pa dobro, da vas nanjo napoti osebni ali zdravnik specialist s kliničnimi vprašanji. Preko zavarovalnic, ki ponujajo najhitrejši dostop do specialistov, pacientom tako tudi pri nas omogočamo specialistični pregled.

Leave a reply