Mesec november je namenjen zdravju moških in opozarjanju na raka prostate, ki je najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških. V Dvorcu Lanovž se pridružujemo osveščanju javnosti o boleznih, ki prizadenejo moško populacijo.

Zakaj mu pravimo »brkati november«?

Brkati november oz. angleško »movember« opisuje gibanje, s katerim različne zdravstvene institucije in organizacije ozaveščajo moške o pomembnosti preventive pri zdravju moških. Sestavljanka, ki je mesecu novembru odvzela prvo črko in jo nadomestila s prvo črko angleške besede »mustache«, je tako že dobro desetletje nazaj prinesla nov trend moškega ne-britja brk v mesecu novembru. Zgodovinsko izvor gibanja sega v leto 2003 v Avstralijo. Od takrat se je iniciativa v svojem poslanstvu utrdila po vsem svetu in razširila tudi na druga pomembna področja. Še danes gibanje movember redno zbira sredstva za raziskavo raka na prostati in modih ter ozavešča moške o pomembnosti preventivne skrbi za zdravje (več).

Najbolj nam je gibanje »brkati november« ali »movember« znano zato, ker si moški v novembru naj ne bi brili brk v znak ozaveščanja glede preventivne skrbi za zdravje moških, še posebej pri raku prostate in mod. 

Vabimo vas, da se o več informacijah o preventivnih preiskavah pozanimate in/ali naročite v naši recepciji po telefonu na (03) 290 90 00, po e-pošti na narocanje@dvorec-lanovz.si ali preko našega spletnega obrazca.

Vir slike: Ribbon photo created by freepik – www.freepik.com

Leave a reply