Vsako leto 20. marca praznujemo svetovni dan ustnega zdravja, iniciativo mednarodne zobozdravstvene organizacije za ozaveščanje o pomenu ustne higiene po vsem svetu. Tudi v naši ortodontski ordinaciji smo se letos odločili, da napišemo nekaj besed o skrbi za zdravje vaših zob, ustne sluznice ter ustne votline v povezavi z ortodontskim zdravljenjem.

Zdravje ust ortodontskih pacientov

Ozaveščanje o pomenu skrbi za oralno zdravje je redna praksa pri nas in po svetu. Temelji na zgodnjem učenju pravilne ustne higiene, dostopnosti pripomočkov za čiščenje ter preventivnih pregledih zdravja zob in ustne votline. Posamezniki, ki so napoteni ali se odločijo za ortodontsko zdravljenje, pa morajo na skrb za redno higieno zob biti še posebej pozorni.

Oblika čeljusti in rast zob sta odvisni od dednosti in okolja (prezgodnja izguba zob zaradi kariesa, sesanje dude, dihanje na usta, nepravilno požiranje …). V primeru nastanka nepravilnosti za ustrezno zdravljenje poskrbi ortodont. Higiena pacientov ima tekom zdravljenja bistveno vlogo, saj se z nošenjem ortodontskih pripomočkov v ustih ustvarijo nova mesta za nabiranje oblog in hitro razmnoževanje bakterij, kar povečuje nevarnost za nastanek kariesa in vnetja obzobnih tkiv.

Naša ortodontska ambulanta zato nudi tudi storitve ustne higiene kot pomembne spremljevalke vsakega ortodontskega zdravljenja.

Ortodontsko zdravljenje pripomore k boljšemu ustnemu zdravju

Na oralno zdravje odločilno vplivajo karies, bolezni obzobnih tkiv ter nepravilnosti zob in čeljusti. V primeru suma na možne zdravstvene posledice zobozdravniki že v zgodnjih letih paciente napotijo k ortodontu, ki s preventivnimi posegi in usmerjanjem rasti zob pomaga k boljšemu razvoju čeljusti in funkcionalnejši (pa tudi bolj estetski) postavitvi zob.

Čeprav je v času uporabe ortodontskih pripomočkov nevarnost za težave s kariesom in vnetji obzobnih tkiv povečana, je dolgoročno gledano ortodontsko zdravljenje bistven dejavnik pri preprečevanju ali odpravljanju posledic nepravilne rasti zob, ki bi lahko bile odgovorne za oralne zdravstvene težave in zaplete. Pravilna postavitev zob, ki je cilj zdravljenja pri ortodontu, pa posledično vpliva tudi na lažje čiščenje in vzdrževanje ustne higiene in posredno na boljše oralno zdravje pacientov.

Leave a reply