Ob svetovnem dnevu boja proti raku se spomnimo, da sta najpomembnejša dejavnika pri ohranjanju zdravja zdrav življenjski slog in zdravstvena preventiva. Za slednjo skrbijo tudi presejalni programi, kot so DORA, ZORA in SVIT.

Za svoje zdravje lahko največ storimo sami

Rak še vedno predstavlja drugi najpogostejši vzrok umrljivosti v svetu. Natančni vzroki za nastanek raka še vedno niso znani, znano pa je, da z zdravim načinom življenja, rednim gibanjem, zdravo prehrano, redno telesno vadbo ter rednimi in preventivnimi zdravstvenimi pregledi lahko maksimalno zmanjšamo možnosti za nastanek raka.

Odkrivanje rakavih sprememb v zgodnji fazi pomeni več možnosti za uspešno ozdravljenje

Poleg različnih presejalnih programov, kot so:

  • DORA (preventivni presejalni program za raka dojk),
  • ZORA (preventivni presejalni program za raka materničnega vratu) ter
  • SVIT (preventivni presejalni program za raka debelega črevesja),

lahko z rednimi neinvazivnimi preiskavami odkrijemo morebitne zgodnje rakave spremembe, katere so v zgodnji fazi odkritja zelo uspešno ozdravljene.

Ob tem posebnem datumu, ko obeležujemo svetovni dan dneva proti raku, vas zato prijazno vabimo, da si tudi sami vzamete čas zase. Če boste pri skrbi za zdrav življenjski slog, katerega pomemben del je tudi zdravstvena preventiva, potrebovali podporo kakovostne strokovne zdravstvene diagnostike po vaši meri, smo vam, kot vedno, na voljo.

Leave a reply