Na svetovni dan oživljanja smo v naš delovnik vključili poseben program z ekipo nujne medicinske pomoči SB Celje. Skupaj smo izvedli strokovno usposabljanje za naše zaposlene s ciljem obnavljanja znanja temeljnih postopkov oživljanja skupaj z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje, vas pa vabimo k branju prispevka in ogledu utrinkov z usposabljanja.

Svetovni dan oživljanja v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž

Danes beležimo svetovni dan oživljanja. Zato vsako leto 16. oktobra povsod po svetu opozarjamo na pomembnosti poznavanja temeljnih postopkov oživljanja (TPO), ki v kombinaciji z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) rešujejo življenja. Srčno-žilna obolenja namreč sodijo med najpogostejše vzroke smrti v Sloveniji in drugod po svetu. Ustrezno znanje oživljanja lahko smrt tudi prepreči, zato je priporočljivo, da se ga naučimo (in obnovimo) prav vsi. Saj, kot pravi geslo Svetovnega dne oživljanja: “Vsak zemljan lahko reši življenje.” Za ta namen je Slovenski reanimacijski center izdal tudi e-letak za ozaveščanje o pomenu temeljnih postopkov oživljanja.

Pogostost obnavljanja znanja TPO je še posebej pomembna za vse, ki delujemo v zdravstvu. Tega se zavedamo tudi v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž, zato smo v ta namen v sodelovanju z ekipo nujne medicinske pomoči SB Celje izvedli strokovno usposabljanje za naše zaposlene. Poleg tega da smo osvežili svoje znanje izvajanja TPO z uporabo AED, smo preizkusili svoje veščine v različnih scenarijih, vezanih na naše delovno okolje. Hiter odziv pri srčno-žilnih zapletih lahko rešuje življenja in ustrezno znanje ter usposobljenost ne le medicinskega osebja, ampak praktično vsakogar, je bistvenega pomena.

Pri srčnem zastoju šteje vsaka minuta – bi znali pomagati?

Leave a reply