Naš krvožilni sistem je odgovoren za oskrbo sleherne celice s hranili in kisikom. Motnje v krvnem obtoku zato lahko privedejo do zdravstvenih težav in zapletov, sploh kadar jih ne odkrijemo pravočasno. Da bi preprečili napredovanje krvnožilnih bolezni, ki nastanejo kot posledica arteroskleroze, strokovnjaki priporočajo merjenje gleženjskega indeksa.

Gleženjski indeks kot pomembno diagnostično sredstvo

Pretok oziroma cirkulacijo krvi lahko določimo z razmerjem med tlakom v žilah zgornjih in spodnjih okončin. Preverimo ga z meritvijo gleženjskega indeksa, neinvazivno in poljubno ponovljivo preiskavo, pri kateri s tremi manšetami za merjenje krvnega tlaka merimo sistolični krvni tlak na nadlahti in obeh gležnjih (kadar za merjenje GI uporabimo napravo MESI ABPI MD). Zdravniki na to preiskavo napotijo ob simptomih motnje cirkulacije krvi. Med najpogostejšimi so bolečine v mečih pri hoji, krči, hladne roke in/ali noge, mravljinčenje. Pojavijo se lahko tudi bolečine v prsih, zadihanost, hitra utrujenost, vrtoglavice, glavoboli, motnje spomina, nemirne noge, izguba las, suha koža, srbečica, otekline, kožne razjede, vnetja, nepravilni srčni utrip itd.

Priporočamo ga moškim in ženskam nad 50. letom starosti, pa tudi vsem ostalim, ki imajo povišan krvni tlak in krvne maščobe, prekomerno telesno težo, telesno neaktivnim, diabetikom in kadilcem. Potek preiskave je preprost in se nanj ni potrebno posebej pripravljati, poteka v ležečem položaju in traja nekaj minut.

Pomen preventivnih meritev gleženjskega indeksa

Statistične raziskave kažejo, da ima težave zaradi oslabele cirkulacije krvi kar en od treh ljudi, starejših od štirideset let. Oslabitev cirkulacije krvi običajno ne opazimo, dokler ne pride do posledic napredovanja bolezni. Poapnenost žil ali arterosklerozo kot pogosto povzročiteljico motnje pretoka krvi lahko odkrijemo prav z meritvijo gleženjskega indeksa. Pri rednih kontrolah lahko hitro prepoznamo morebitne posledice in njihovo napredovanje s preventivnimi ukrepi ter ustreznim zdravljenjem ustavimo ter tako preprečimo zaplete, kot sta srčni infarkt ali možganska kap.

Ambulanta interne medicine in kardiologije v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž omogoča meritev gleženjskega indeksa z napravo MESI ABPI MD. Preverite več o meritvi in se naročite.

Leave a reply