MR prostate, ki je popolnoma neinvaziven medicinski pregled, se je v zadnji letih dokazala kot zelo dragoceno diagnostično orodje pri obvladovanju raka prostate. Izvrstna resolucija in dobra kontrastnost z nizkim šumom, funkcionalna meritev difuzije ter kontrastno obarvanje zelo povečajo natančnost diagnoz.

Najpomembnejša naloga pregleda prostate z magnetno resonanco je, da usmeri biopsijo prostate s katero natančno dokažemo ali zavržemo možnost rakastega obolenja.

Žleza prostata je del moškega reproduktivnega sistema. Nahaja se v medenici, in sicer pred rektumom, pod mehurjem in objema prvi del sečnice. Sečnica je cev, ki povezuje mehur s koncem penisa, preko katere moški odvajajo urin. Zato se pogosto težave s prostato kažejo z raznimi motnjami pri odvajanju urina. Ultrazvok in MR sta dve najpogostejši tehniki za slikanje prostate.

Do sedaj se je brez uporabe magnetne resonance pri biopsijah zaznalo več neškodljivih sprememb, medtem ko se škodljivih ni ugotovilo. Z usmerjeno biopsijo na podlagi izvida MR, pa lahko urolog vzame dodatne vzorce iz prostate iz mesta, ki ga opredelimo z MR pregledom. Na ta način povečamo zaznavanje malignih škodljivih sprememb. Primarno se metoda uporablja za oceno tumorjev prostate in morebitno razširjenost bolezni na ostale strukture v medenici (bezgavke, preraščajoči tumorji). S to preiskavo lahko prav tako diagnosticiramo vnetja, povečano prostato ali BPH (benigna hyperplazia prostate) ali ostale prirojene abnormalnosti žleze. MR prostate ne uporablja ionizirajočega sevanja in napravi slike, ki so čistejše in kakovostnejše od vseh ostalih slikovnih diagnostik.

MR pregled prostate lahko opravimo z ali brez kontrastnega sredstva, indikacije, pri katerih kontrastno sredstvo moramo uporabiti so: preoperativna ocena stanja, vnetja prostate (prostatitis, absces), ocena učinkov zdravljenja po radioterapiji in/ali kemoterapiji, pregled za natančno določitev mesta biopsije.

Če želite opraviti pregled, nam pišite na info@dvorec-lanovz.si, nas pokličite po telefonu (03) 290 90 00 ali 031 290 910 vsak delovni dan med 8:00 – 15:00 ali izpolnite obrazec.

Leave a reply