Obremenitveni test srca in pljuč za uspešno in zdravo športno aktivnost

Športna aktivnost rekreativnih ali profesionalnih športnikov je za zdravje koristna, dokler jo izvajamo v okvirih svojih zdravih zmožnosti. Bistveno informacijo za pravilno vadbo nam poda obremenitveni test srca. Pove nam, pri kakšni intenzivnosti športne aktivnosti naša pljuča in srce delujejo najbolje in koliko se še lahko obremenimo. Poleg tega da lahko z njim merimo napredek skozi sezono treniranja, pa nam poda tudi pomembne informacije za zgodnje odkrivanje zdravstvenih težav in bolezni srca, ki se lahko izrazijo šele z intenzivno športno aktivnostjo. Ergospirometrije se udeležujejo tudi bolniki s kroničnim srčnim popuščanjem, saj je zanje obremenitveno testiranje srca pomemben dejavnik pri odločitvi o morebitni transplantaciji srca. Test izvede in njegovo interpretacijo poda zdravnik internist – kardiolog, osredotočen na zdravje ter nemoteno delovanje srca in pljuč.

Dodatne informacije

V kolikor imate dodatna vprašanja o pregledu, nas pokličite na (03) 290 90 00 se prijavite na pregled ali nam pošljite povpraševanje.

Obremenitveni test srca za varno vadbo, oceno tveganja in prognozo bolezni srca

Intenzivno ukvarjanje s športom, sploh pri pripravah na maratone, kolesarske dirke, triatlone … in ostalih visoko intenzivnih športnih izzivih, ki se jih v čedalje večji meri udeležujejo tudi ljubiteljski športniki, je dobro preveriti delovanje srca in pljuč. Obremenitveni test srca je dober pokazatelj vaše športne pripravljenosti in rezerv, ki jih še skriva vaše telo za napredovanje pri treningih. Še bolj bistveno pa je, da lahko pokaže nekatere zdravstvene težave in bolezni srca, ki bi vas sicer lahko nenadzorovano doletele ob morebitni preobremenitvi telesa. Pretreniranje, ki ga z ergospirometrijo lahko preprečimo, v najboljši situaciji sicer res samo zmanjša učinek vadbe, a v najslabši lahko pripelje tudi do resnejših srčnih zapletov. Mediji pričajo o čedalje več primerih srčnih zastojev tudi pri mladih profesionalnih športnikih, pri katerih jih sicer ne bi pričakovali. Bistvo preventivnega obremenitvenega testiranja srca torej ni le optimizacija treninga, ampak osnovna skrb za zdravje srca pri športno aktivnih posameznikih.

Cilji kakovostnega obremenitvenega testa srca za profesionalne in rekreativne športnike

Ergospirometrija ali obremenitveno testiranje srca in pljuč nam prinaša številne učinke tako za rekreativne in profesionalne športnike kot za ostale:

  • maksimizacija učinka treninga na podlagi fizično-fizioloških kapacitet športnika (krvni tlak, EKG, pulz, analiza izdihanega zraka),
  • izboljšanje vadbenih pogojev v skladu z rezultati testov,
  • preprečevanje preobremenitve in pretreniranja, ki vodita v poslabšanje športnih rezultatov in negativno vplivata na zdravje športnika,
  • preverjanje uspeha rehabilitacije in morebitna korekcija postopka glede na izvid testiranja,
  • zgodnje odkrivanje zdravstvenih težav in bolezni srca, ki se lahko izrazijo šele z intenzivno športno aktivnostjo,
  • varno, zdravo, zmerno in preudarno treniranje za najboljši dolgoročen rezultat.

Prednosti samoplačniškega obremenitvenega testa srca

  • Brez čakalne dobe
  • Hitri izvid – od 3-5 dni
  • Hitra in pravočasna diagnoza morebitne bolezni
  • Pravočasno zdravljenje

Pot do obremenitvenega testa srca samoplačniško je odprta vsem, ki želijo poskrbeti za svoje zdravje in uspešno vadbo z visoko kakovostno storitvijo in prijaznim osebnim pristopom.

Obremenitveni test srca v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž v Celju

Nudimo vam natančen, hiter in strokoven obremenitveni test srca – cena pri tem je ugodna in primerljiva z ostalimi ponudniki. Pacient za samoplačniško storitev ne potrebuje napotnice, je pa dobro, da je napoten s strani specialista s kliničnimi vprašanji. Preko zavarovalnic, ki ponujajo najhitrejši dostop do specialistov, pacientom tako tudi pri nas omogočamo specialistični pregled.

Brez čakalne dobe, hitri izvid

Za obremenitveno testiranje srca se lahko odločite samoplačniško, s tem pa si zagotovite kvalitetno in zanesljivo preiskavo brez čakalne dobe ter z hitrim izvidom od subspecialista, v roku 3-5 dni.

Naročanje na izbrani termin

Naročite se na izbrani termin preiskave, tako da izberete ustrezno preiskavo in termin.

Do ustreznega termina za vaš pregled se z > premikate do želenega termina.