Magnetna resonanca hrbtenice za vaše optimalno zdravje

Magnetna resonanca hrbtenice je poglobljena preiskava pacienta, namenjena odkrivanju raznih bolezni hrbtenice, bolečin v hrbtu ali križu, poškodbe vratnih vretenc, obrabe hrbtenice, stanju po operaciji hrbtenice in ob morebitni posledični invalidnosti. MR hrbtenice je zanesljivo najboljši vpogled v stanje vaše hrbtenice, za katerim stojijo vrhunski strokovnjaki s področja radiologije in najsodobnejša tehnologija za MR v Sloveniji.

Dodatne informacije

V kolikor imate dodatna vprašanja o pregledu, nas pokličite na (03) 290 90 00 se prijavite na pregled ali nam pošljite povpraševanje.

Kako deluje MR hrbtenice?

Postopek, ki traja največ pol ure, deluje brez škodljivega ionizirajočega sevanja. Za izdelavo slike ne uporabljamo rentgenskih žarkov, ampak močno magnetno polje. Z različnimi kombinacijami moči magnetnega polja in radiofrekvenčnimi pulzi lahko generiramo vrste različnih slik, ki nam služijo za postavitev diagnoze. Pregled z magnetno resonanco je zelo natančna in zanesljiva slikovna metoda, a kljub temu včasih ne moremo podati zanesljive diagnoze. Z dobrim kontrastom so lahko tkiva odlično prikazana, zato nudijo boljšo sliko kot slikanje z rentgenski žarki. Še posebno dobro so prikazana hrbtenjača in živci, cerebrospinalna tekočina, medvretenčni diski (vključno z morebitno hernijo diska), mali sklepi in ligamenti hrbtenice. Ponavadi je pacient napoten na MR hrbtenice po pregledu specialista nevrokirurga, ortopeda, travmatologa ali fiziatra.

Kakšno tehnologijo uporabljamo?

Dvomi glede visokotehnološkega aparata s katerim delamo, naj bodo odveč. Najsodobnejša naprava v Sloveniji, PHILLIPS Ingenia S 1,5T za slikanje z magnetno resonanco hrbtenice namreč omogoča ambientalno, slikovno in barvno doživetje. S širino preiskovalnega tunela 70 cm nudi pacientu udobje in varnost ter tako učinkovito zmanjšuje strah pred zaprtim prostorom – klavstrofobijo.

Odnos pacient – zdravnik

O svojem zdravstvenem stanju se pacient pred pregledom temeljito pogovori z visoko usposobljenim in prijaznim zdravstvenim kadrom. Ob koncu preiskave strokovnjak nazorno predstavi rezultate in se odloči za primerno nadaljevanje zdravljenja postavljene diagnoze.

Ali je preiskava tvegana?

Če upoštevate ustrezne varnostne smernice, preiskava MR hrbtenice ne predstavlja bistvenega tveganja. Pregled je neboleč in do sedaj, razen morebitnega segrevanja telesa (manj kot 1°C), brez zabeleženih stranskih učinkov, se pa sicer odsvetuje nosečnicam. Ženske, ki dojijo, lahko po pregledu normalno hranijo otroke (razen v primeru pregleda s kontrastom). V tem primeru se dojenje odsvetuje naslednjih 24 ur.

Brez čakalne dobe, hitri izvid

Za magnetno resonanco hrbtenice se lahko odločite samoplačniško, s tem pa si zagotovite kvalitetno in zanesljivo preiskavo brez čakalne dobe ter s hitrim izvidom od subspecialista po 4–7 delovnih dneh.

Naročanje na izbrani termin

Naročite se na izbrani termin preiskave, tako da izberete ustrezno preiskavo in termin.

Do ustreznega termina za vaš pregled se z > premikate do želenega termina.