Kontrastno sredstvo

Včasih je potrebno za razjasnitev diagnoze v žilo vbrizgati kontrastno sredstvo. Slikanje s kontrastnim sredstvom je sestavni del diagnostične preiskave. Kontrastno sredstvo nam poda podatke o različnih patoloških procesih, tako da lahko lažje sestavimo celotno sliko vaših težav. V primeru slikanja s kontrastom, vam na roko nastavimo (hrbtišče dlani ali komolec) vensko kanilo, preko katere vam potem vbrizgamo kontrast. Včasih kontrast vbrizgamo z avtomatskim injektorjem (pregled ožilja, srca,dojk…), včasih pa ročno z injekcijo.

Kontrastno sredstvo za človeka ne predstavlja velikega tveganja. Več znanstvenih raziskav kaže, da več kot 99% pacientov, ki so prejeli kontrast ne razvije kakšnih stranskih učinkov. Vseeno pa ostaja zelo neznatna možnost, da pride do alergijske reakcije (alergije na katero izmed učinkovin), v tem primeru pa je potrebna takojšnja zdravniška pomoč. Stranski učinki ob prejemu kontrasta so lahko: manjša slabost, kašelj, srbečica, občutek toplote, modrica na mestu vboda. Resnejši zapleti pa lahko povzročijo oteženo dihanje, aritmijo, nizek krvni pritisk. Do sedaj je bilo zabeleženih zelo malo teh primerov. Tako je tveganje ob pregledu nizko, glede na korist, ki jo dobi pacient ob kvalitetno izvedeni preiskavi.

Pacienti ki bolehajo za hudo astmo, imajo več alergij ali znano alergijo na kontrastno sredstvo, naj v naprej obvestijo medicinsko osebje. Pacienti, ki imajo zelo slabo delovanje ledvic, pa pred pregledom potrebujejo svež izvid sečnine in kreatinina.