Športniki lahko v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž strokovno in varno preverite kontraktilne lastnosti mišic in njihovo spreminjanje skozi čas. Analiza mišic s tenziomiografijo (TMG) je edina metoda, s katero lahko na neboleč način spremljamo časovne lastnosti mišice, kot na primer čas krčenja.

Rezultati meritev opisujejo funkcionalno stanje mišic, zato ima TMG veliko prednost na področju diagnostike pred operacijo in po operacijski rehabilitaciji ter na področju določitve škode, ki nastane na posamezni mišici pri poškodbi. Zaradi svoje neinvazivnosti se lahko metoda uporablja takoj po operaciji.

Kako poteka merjenje?

Za meritev posebnih priprav ne potrebujemo. Meritev poteka sede ali leže na hrbtu, boku ali trebuhu, odvisno od tega, katero mišico ali mišično skupino merimo. Na mišico, ki jo bomo merili, nalepimo dve elektrodi, preko katerih sprožimo krčenje mišice. Na samo mišico namestimo senzor odmika, ki izmeri odmik mišice ob krčenju.

Prednosti tenziomiografije športniki uporabljajo za:

 • Pametno treniranje
  Tenziomiografija je metoda, s katero objektivno, neinvazivno in zanesljivo ugotavljamo funkcionalno stanje mišic. Testiranje s tehnologijo TMG prikaže, katere skeletne mišice je potrebno aktivirati, okrepiti ali relaksirati. Ponovno testiranje po določenem času pa vam pokaže, ali se je stanje izboljšalo oziroma kaj je še potrebno storiti za doseganje optimalnega stanja športnika.
 • Optimizacijo vadbe
  Rezultati meritve TMG pokažejo, katere mišične skupine potrebujejo dodatno pozornost, kar je ključno za optimizacijo vadbenega programa in povečanje uspešnosti treninga. Cilj meritev je izboljšanje učinkovitosti gibanja in zmanjšanje možnosti nastanka poškodb.
 • Preventivo pred poškodbami
  Rezultati meritve na podlagi slabih razmerij znotraj mišičnih skupin pokažejo lateralne in funkcionalne asimetrije posameznikovih mišic. S periodičnim merjenjem kontraktilnih lastnosti mišic spremljamo posameznikov napredek v različnih obdobjih, odkrijemo šibkejše mišice ter se tako izognemo asimetrijam, ki lahko privedejo do poškodb.
 • Rehabilitacijo po poškodbi
  TMG jasno loči normalno mišico od poškodovane, zato je ključno orodje pri ocenjevanju prizadetosti mišice po poškodbi. Zaradi neinvazivne narave se lahko meritve TMG opravljajo tudi takoj po operaciji.

ZA PAMETNO IN OPTIMALNO VADBO, PREVENTIVO IN REHABILITACIJO POŠKODB SE NAROČITE NA TMG.

Metodo TMG v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž izvaja:

Delovni čas:

Delovni čas je po dogovoru z recepcijo oziroma s kineziologom.

Delovni čas recepcije (za naročanje po telefonu):

 • Ponedeljek–petek: 8:00–15:00
 • Popoldanski termini: po dogovoru.
 • Sobota, nedelja in prazniki: zaprto.

Naročanje:

ZA PAMETNO IN OPTIMALNO VADBO, PREVENTIVO IN REHABILITACIJO POŠKODB SE NAROČITE NA TMG.

TMG pomaga tudi pri odkrivanju športnih talentov
Z metodo TMG ugotavljamo kontraktilne lastnosti mišic (čas kontrakcije, tonus) ter simetrije oz. asimetrije med mišicami in sklepi. S to metodo lahko tudi ocenimo sestavo mišičnih vlaken. Delež hitrih in počasnih vlaken v mišici nam daje pomemben podatek o kapaciteti mišice. S pomočjo normativnih vrednosti, kot sta spol in športna disciplina, lahko objektivno ocenimo posameznikovo mišično stanje. Ocena mišičnega stanja določa talentiranost mladega športnika za določeno športno disciplino (eksplozivni športi, vzdržljivostni športi). S parametri, ki jih dobimo s tovrstnim merjenjem, lahko spremljamo napredek v rehabilitaciji mišic po poškodbi ali pa napredek v športnem treningu.

Metoda TMG ima zelo veliko ponovljivost in občutljivost, zaradi tega premore širok spekter uporabe v športu, medicini, raziskovalnem delu …

Komu in čemu je namenjena tenziomiografija?
Tenziomiografijo uporabljajo mladi športniki, ki si z njo pomagajo pri odločitvi o športni poti, vrhunski športniki pa za preventivo in kurativo poškodb ter optimizacijo trenažnega procesa (določitev serij vadbe in počitka med vadbo). Poslužujejo se je tudi številni rekreativni športniki, ki želijo izboljšati svoje sposobnosti in nenazadnje tudi bolniki z živčno-mišičnimi obolenji.
Tenziomiografija namesto meritve maksimalne sile mišične skupine
Meritev maksimalne sile mišične skupine, ki je naslednja široko uporabljena metoda, nam da rezultat povprečne vrednosti celotne mišične skupine, v večini primerov pa k variabilnosti rezultata pripomorejo tudi subjektivni vplivi merjenca (motivacija, soaktivacija, goljufanje pri izvedbi vaje …) in objektivni vplivi merilca (določitev osi sklepa, namestitev senzorja, pritrjevanje telesa …). Stopnja variabilnosti je previsoka, naš napredek ali nazadovanje, ki ga dosežemo z vadbo, se skrije v variabilnosti metode, na ta način izmerjena informacija pa izgubi svoj pomen.

Ob bolj podrobnem pogledu na človeško telo, a še vedno dovolj pregledno za njegovo razumevanje, je opazovani objekt gotovo posamezna skeletna mišica. Največja interakcija med sinergističnimi mišicami se dogaja v najbolj kritičnih delih človeškega telesa – sklepih. Če je njihova medsebojna uglašenost nizka, je tudi funkcioniranje sklepa neuravnovešeno, kar lahko pripelje do širokega spektra poškodb. Objektivna meritev dinamike mišičnega krčenja je nujno potrebna, da lahko na osnovi izmerjenih rezultatov prilagodimo vadbo, s katero zmanjšamo verjetnost poškodb. S takšnim pristopom odpravljamo medmišično odstopanje oziroma povečujemo medmišično koordinacijo.

Vloga TMG pri športu - za športnike, trenerje in klube
Optimizacija treninga: naj športnikovo telo izbere pravilen režim treninga.
Problem: športnikova maksimalna moč, eksplozivnost, vzdržljivost ter fleksibilnost sta prizadeta zaradi asimetrije in neusklajenega delovanja mišic.
Rešitev: simetrična in usklajena funkcija mišic je nujno potrebna za napredek in razvoj športnika. S TMG metodo lahko prikažemo in poiščemo neusklajeno in ne sinhrono delovanje mišic v kinetični verigi.

Preprečevanje poškodb: trenirajte za naslednjo zmago, ne za rehabilitacijo po poškodbi.
Problem: možnost poškodbe sklepov in mehkih tkiv narašča s stopnjo nesimetričnosti ter slabšo funkcijo v športnikovih mišicah. Brez detajlne analize ter ciljne usmerjene vadbe, ki vodi v izboljšanje stanja, napredek ni mogoč.
Rešitev: uspešno prepoznavanje asimetrij v mišicah pri posameznih športnikih znatno zmanjša možnost poškodb. Orodje TMG je unikatno orodje za natančno in hitro prepoznavanje asimetrij v posameznih mišičnih skupinah.

Razvijanje hitrosti: evolucija je hitrost.
Problem: maksimalna tekaška hitrost ter pospešek ne napredujeta kljub napornemu treniranju.
Rešitev: izogibati se je potrebno utrujenosti določenih mišic pri napornem treningu hitrosti. Z orodjem TMG lahko natančno nadzorujemo utrujenost oziroma pripravljenost mišic na nov trening ter določimo, kakšen pristop bi lahko najbolje koristil.

Razvijanje športnika: vaš športnik je vaša investicija! Zaščitite ga.
Problem: v razvoj športnika je potrebno vložiti ogromno truda, časa, denarja … Nezaznana ali nepredvidena poškodba lahko ogrozi vašo investicijo.
Rešitev: s TMG lahko objektivno ocenimo športnika za slabosti v mišični verigi in tako natančno ocenimo rizik investicije.

Analiza gibanja: Izboljšanje športnikove sposobnosti se začne s poznavanjem športnikovega gibalnega vzorca.
Problem: omejen proračun in časovno intenzivni režimi treninga omejujejo možnost analize gibalnih vzorcev in obremenitev vezi med gibanjem.
Rešitev: TMG metoda omogoča preprosto, intuitivno in ekonomično meritev obremenitev mišic in vezi med gibanjem.

Vloga TMG v medicini
Vloga pri diagnosticiranju natega mišic: včasih je potrebno pogledati eno drevo, da razumeš gozd.
Problem: slikovna diagnostika potrdi lezijo mišice, izokinetično testiranje potrdi izgubo moči, vendar funkcionalna kapaciteta mišice ostaja neznanka.
Rešitev: z metodo TMG hitro ocenimo funkcionalno kapaciteto prizadete mišice. Merimo lahko posamezne glave mišic ter pridobimo potrebne informacije o njihovem stanju.

Vloga pri rehabilitaciji: preverimo mišično funkcijo, da bi se izognili ponovni poškodbi.
Problem: kljub dobri rehabilitaciji se pacienti ali športniki ponovno poškodujejo. Ne vemo, če je poškodba zaceljena in ali se je povrnila polna mišična funkcija.
Rešitev: TMG ponuja hitro, natančno in objektivno informacijo o funkciji mišice. S tem zmanjšamo možnost ponovnih poškodb.

Nadzorovanje rehabilitacije: pravočasno ugotovimo odstopanja in po potrebi spremenimo potek zdravljenja.
Problem: pri rehabilitaciji želimo preveriti, kako se mišica odziva na določen režim.
Rešitev: študije kažejo, da se pri rehabilitaciji različne mišice odzivajo drugače. Ključne so pogoste meritve, da pravočasno ugotovimo odstopanja v napredku in pravočasno spremenimo potek zdravljenja.

Reference: kateri športniki uporabljajo TMG metodo v svoji rutini?
Mnogi vrhunski športniki ter športni klubi so prepoznali edinstveno vlogo metode TMG pri razvoju športnikov, načrtovanju treningov, planiranju rehabilitacije po poškodbi … Prav tako mnogi zdravstveni centri uporabljajo metodo za hitrejše okrevanje po poškodbah in bolezni. Spodaj je predstavljenih nekaj referenčnih centrov, ki metodo TMG že uporabljajo:

 • Španska nogometna zveza (Football federation of Spain), Španija
 • Rafael Nadal, ATP tenisač
 • FC Barcelona, Španija
 • Hockey federation of Russia, Rusija
 • University of Iowa Olympic centre, ZDA
 • FC Real Madrid, Španija
 • Italijanska nogometna zvezda, Italija
 • FC Manchester United, VB
 • Bundesamt für Sport BASPO, Švica
 • FC Milan, Italija
 • Northeastern University Athletics, ZDA
 • FC Liverpool, VB
 • UK Athletics, VB
 • FC Al Hilal, Savdska Arabija
 • INEFC Institute for Physical Education of Catalonia, Španija
 • BC Khimki, Rusija
 • UK Sport Institute, VB
 • FC Atletico Madrid, Španija
 • EXOS, ZDA
 • Julien Lizeroux, FIS smučar

Pridružite se jim tudi vi kot športna organizacija, klub, profesionalna ekipa ali samostojen športnik. TMG je na voljo tudi rekreativcem in vsem z mišično-skeletnimi zdravstvenimi težavami, ki bi jim pri okrevanju ali lajšanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja zdravnik priporočil podporo tenziomiografije.