Rentgen je klasična, največkrat tudi začetna diagnostična metoda in popolnoma neboleča preiskava, s katero lahko opravimo točno določen pregled telesa. V Specialistični kliniki Dvorec Lanovž Celje jo izvajamo samoplačniško, izključno s predhodnim pregledom in napotitvijo zdravnika ali specialista, kajti tako določa Zakon o varstvu pred ionizirajočim sevanjem.

Rentgensko slikanjeRTG je ena najstarejših metod pri odkrivanju bolezni, ki so prostemu očesu skrite. Deluje na podlagi anod in katod, pri čemer  v anodi rentgenske cevi nastanejo fotoni zavornega sevanja. Fotoni so nosilci elektromagnetnega polja – kot je svetloba, njihova energija pa je tem večja, čim krajša je valovna dolžina elektromagnetnega sevanja.

Ko rentgen pri prehodu vstopnega snopa skozi telo oddaja snop rentgenskih fotonov ob primerni intenziteti, se v različnih tkivih različno oslabijo rentgenski fotoni. Največja oslabitev je na tistih delih, kjer je največje število atomov, iz katerih je sestavljena snov, in nasprotno. Oslabitev je najmanjša na tistih delih, kjer je malo atomskih elementov. Na podlagi osvetlitve dobimo rentgensko sliko s kostmi in z mehkim tkivom.

Samoplačniško izvajamo naslednje vrste RTG preiskav:

  • RTG skeleta v 2 projekcijah
  • RTG PC pljuč
  • RTG prsnih organov v 2 projekcijah
  • RTG mastoidi, piramide, obnosne votline
  • RTG cele hrbtenice

RTG slikanje prsnega koša (pljuča in srce) ugotavlja akutne respiratorne infekte, kronične spremembe v pljučih, tumorje, povečanje srca, tudi kalcinacija v prsnem košu (žile) je razvidna, itd.

Zaželeno je, da za lastno zdravje in zdravje otroka zaradi izpostavljenosti sevanju specialista dodatno opozorite na morebitno nosečnost. Obvezno je, da pred pregledom odstranite nakit in oblačila, ki lahko motijo potek preiskave.

Prednost, ki ga prinaša samoplačniški rentgen, je v tem, da ni čakalne dobe, po pregledu pa od subspecialista prejmete hitri izvid že v 3 – 5 dneh.