Kontrastno sredstvo

Določene CT preiskave je potrebno opraviti s kontrastnim sredstvom (CT trebuha, CT ožilja). Kontrastno sredstvo je jodova raztopina, ki jo potrebujemo za izboljšan prikaz organov in ožilja. Pred pregledom vam bo osebje klinike v veno na komolcu, ali na hrbtišču roke nastavilo venski kanal, preko katerega bomo kontrastno sredstvo vbrizgali.

Za izvedbo pregleda s kontrastnim sredstvom mora biti pacient 4-5 ur tešč. Vrednost kreatinina ne sme biti višja kot 150 mmol/l. V primeru da je višja, prosimo da pred pregledom obvestite svojega zdravnika, da sprejme ukrepe za znižanje vrednosti kreatinina.

Kontrastno sredstvo samo po sebi ni nevarno, lahko pa v redkih primerih pride do alergijske reakcije na katero izmed učinkovin kontrasta. Alergijska reakcija ni nič drugačna kot odziv telesa na stik alergena (pik ose oz. uživanje arašidov).

Navadno so alergijske reakcije blage in povzročijo rdečico, srbečico. V določenih primerih pa lahko nastane oteklina obraza ali trupa, oteženo dihanje, astmatični napad, krči in posledično šok. Opisani zapleti so izjemno redki in do primera s smrtjo pride na 1 do 400.000 pregledov (kot če hudega alergika na pik ose piči osa).