Merjenje kostne gostote je pomembno pri zgodnjem odkrivanju in spremljanju razvoja osteoporoze oziroma “kostne razredčitve” kot njene pokazateljice. Ustrezno gostoto kosti ugotavljamo s pomočjo količine snovi v kvadratnem centimetru kosti, običajno na ledveni hrbtenici ali kolčnem sklepu – le izjemoma meritve opravljamo na zapestju. Svojim pacientom nudimo le najboljše, zato smo se v Specialistični kliniki odločili za metodo CT denzitometrije.

Računalniška tomografija (CT) nam omogoča vpogled v gostoto različnih tkiv, tudi kostnih, kar uporabljamo za merjenje kostne gostote. Z razvojem QCT tehnologije (»quantitative CT«) pa lahko kostno gostoto merimo natančneje kot s konvencionalnimi metodami in z minimalnimi obremenitvami s sevanjem.

Zakaj merimo kostno gostoto?

 • lažja napoved tveganja za nastanek in možnost razvoja osteoporoze (ločevanje kortikalne in spongiozne kosti, zagotavljanje resnične volumetrične izmere gostote v mm/cc brez napak zaradi degenerativnih sprememb hrbtenice in kalcinacij aorte),
 • pri CT denzitometriji (za razliko od klasičnih naprav za merjenje kostne gostote) lahko uspešno izmerimo samo vrednost kosti, neodvisno od mehkih tkiv,
 • meritev sama je neboleča, neinvazivna in razen nizke doze sevanja nima vpliva na človeka,
 • z zgodnjim odkrivanjem in natančnim spremljanjem osteoporoze lahko predvidimo potrebo po spremembi življenjskega sloga in tako omilimo ali celo preprečimo nekatere njene posledice.

PREVERITE SVOJO KOSTNO GOSTOTO V NAŠI SPECIALISTIČNI KLINIKI.

Zdravniki na oddelku

Merjenje kostne gostote v Celju v Specialistični kliniki Dvorec Lanovž opravlja:

 • dr. Luka Kuštrin , dr. med., spec. radiologije

Ordinacijski čas:

 • Ponedeljek–četrtek: 7:00–20:00
 • Petek: 7:00–16:00
 • Sobota, nedelja in prazniki: zaprto.

Naročanje:

Izvid:

Izvid CT preiskave napiše zdravnik radiolog, domov pa ga skupaj z dostopom do slikovnega gradiva v digitalni obliki prejmete po 4–7 delovnih dneh.

PREVERITE SVOJO KOSTNO GOSTOTO V NAŠI SPECIALISTIČNI KLINIKI.

Osteoporoza in merjenje kostne gostote
Struktura kosti se spreminja ves čas našega življenja. Spremembe v strukturi so normalen proces, razen kadar pride do sprememb, ki so posledice presnovne bolezni kosti – osteoporoze. Osteoporoza posredno povzroča krhkost in nagnjenost kosti k zlomom, ki sta posledici zmanjšanja kostne gostote. Sama bolezen ni opazna (ali boleča), dokler ne pride do posledic demineralizacije, tanjšanja in izgube trdnosti kosti – to so zlomi kosti, najpogosteje kolkov, zapestja in vretenc. Merjenje kostne gostote zato deluje kot preventiven ukrep, s katerim ugotavljamo nezadostno gostoto kostne strukture, še preden pride do zlomov.
Zakaj v Dvorcu Lanovž pri merjenju kostne gostote uporabljamo CT denzitometrijo?
V Dvorcu Lanovž zaradi želje po zagotavljanju najnatančnejših meritev uporabljamo CT denzitometrijo. Le-ta nam namreč zagotavlja, da z maksimalno natančnostjo ugotovimo, ali mineralna aktivnost kaže na nastanek osteoporoze. Prednost CT denzitometrije v primerjavi z drugimi metodami je v tem, da nam CT denzitometrija omogoča, da obe vrsti kostnine (spongiozno in kompaktno) na sliki ločimo in izmerimo kostno gostoto obeh, kar omogoča bolj natančne meritve. Preiskava je neboleča, slikanje pa kratkotrajno. Zaradi uporabe sodobnih tomografskih aparatov je doza sevanja omejena na najnižjo možno raven, ki nam omogoča dobre rezultate za zanesljivo postavitev diagnoze.
Meritve kostne gostote priporočamo predvsem skupinam z večjim tveganjem za nastanek osteoporoze
Osteoporoza je razširjena po vsem svetu, raziskave pa kažejo, da sta najbolj ogroženi skupini belopolte ženske in moški po 50. letu starosti. Tekom življenja je skupna možnost za zlom kosti kolka, zapestja ali hrbtenice za ženske 40 %, za moške pa je to tveganje nižje, in sicer 13 %.

Dodatno večje tveganje za nastanek osteoporoze pa je pri:

 • astmatikih in osebah z revmatoidnim artritisom,
 • osebah, ki redno prejemajo zdravila s kortikosteroidi,
 • kroničnih ledvičnih bolnikih,
 • osebah, zdravljenih za določenimi vrstami raka,
 • obolelimi za Cushingov sindromom, ki se zdravijo s kortizolom,
 • osebah, ki redno jemljejo antiepileptična, antikoagulantna zdravila (zdravila za redčenje krvi), zdravila za ščitnico,
 • osebah, ki pretirano uživajo alkohol,
 • mladih ženskah, ki izgubijo menstruacijo zaradi pretirane telovadbe, hujšanja, motenj hranjenja,
 • ženskah z zgodnjo ali bolezensko menopavzo, ki ne jemljejo estrogena.

Prav tako merjenje kostne gostote priporočamo tudi:

 • osebam z osteopenijo,
 • osebam, ki se zdravijo zaradi osteoporoze – za oceno učinka zdravil,
 • ženskam z znižano vrednostjo estrogena,
 • osebam, ki načrtujejo zdravljenje z zobnimi implantati,
 • osebam, ki imajo težave s hrbtenico.

Pravočasno prepoznavanje osteoporoze nam omogoča, da zmanjšamo možnost njenega nastanka ali jo celo preprečimo
Pravočasno prepoznavanje in ukrepanje lahko prepreči nastanek osteoporoze. Skrb za “močne kosti” je zato pomembna že v zgodnjih letih. Vse do 30. leta starosti raznovrstna prehrana, redna telesna aktivnost in v splošnem uravnotežen življenjski slog pripomoreta k nastanku trdnih kosti, kasneje pa jih na isti način tudi vzdržujemo.

Ustrezna kostna gostota na podlagi CT denzitometrije se ugotavlja v primerjavi s 30-letno osebo istega spola in etnične skupine s preverjenimi statističnimi metodami. V kolikor stanje preveč odstopa od same referenčne vrednosti, strokovnjak opozori na možnost nastanka osteoporoze. Pri diagnozi na podlagi merjenja kostne gostote vam zdravnik tudi priporoči, kako skrbeti za svoje zdravje, da bi pri tem kar se da učinkovito ohranjali dovolj visoko kostno gostoto in živeli kakovostno ter polno življenje kljub morebitnemu začetku osteoporoze.