CT ali računalniška tomografija je hitra preiskava, ki tako kot ultrazvok in magnetna resonanca, učinkovito pomaga pri diagnosticiranju različnih bolezenskih stanj. Odkrije večje patološke spremembe in je uporabna predvsem pri ljudeh, ki zaradi različnih vzrokov, ne morejo opraviti drugih preiskav (npr. MR glave). V Specialistični kliniki Dvorec Lanovž v Celju s prijaznim pristopom in vrhunsko usposobljenim kadrom nudimo našim pacientom hitro in strokovno zdravstveno obravnavo.  Ponujamo samoplačniško CT slikanje – brez čakalne dobe, hitri izvid pa pacientu izdamo v zelo kratkem času.

CT slikanje ponuja natančen vpogled v notranjost telesa (npr. CT glave), posnetki pa so zaradi boljšega kontrasta – predvsem pri razlikovanju različnih tkiv kot so kosti, mišice in maščoba, veliko bolj pregledni kot pri klasičnih rentgenskih slikah. Preiskava deluje na enakem principu kot rentgensko slikanje. Ne posega v človeško telo, s pomočjo računalnika pa se obdela večje število rentgenskih posnetkov, narejenih iz različnih zornih kotov. Na ta način vrhunsko usposobljen specialist nevroradiolog, z natančnimi slikami, pridobi neprecenljive informacije, ki predstavljajo pomoč pri diagnozi in zdravljenju bolezni.

Preiskave izvajamo na CT aparatu Philips Ingenuity Elite 128, ki vključuje IMR funkcijo, s katero lahko dosežemo do 80 %  nižjo stopnjo sevanja, 43 – 80% znižanje kontrastnega sredstva in 70 – 83% manjši hrup. IMR funkcija tako omogoča večje udobje zaradi izboljšane vizualizacije detajlov. Omogoča visoko kvalitetno časovno in prostorsko resolucijo in vso programsko opremo za napredno 3D in 4D-CT obdelavo pridobljenih podatkov.  Aparat združuje prednosti visoke resolucije, nizkodoznega slikanja z visoko integracijo in povezovanjem ter omogoča udobje za pacienta.

Priljubljenost CT preiskav ponuja hiter način do trirazsežnih slik, ki zaradi podrobnosti ponuja natančen vpogled, predvsem kostnih struktur glave in obraza. CT slikanje največkrat opravimo v primeru poškodbe glave, tumorja, bolezni žil, potrditve in določitve vrste možganske kapi, predvsem pa za prikaz obnosnih votlin (sinusi) in kostnih struktur srednjega in notranjega ušesa. Tudi CT trebuha je pogosta preiskava, ki zagotavlja pridobitev dragocenih informacij.

Indikacija za CT ali računalniško tomografijo je:

  • ko druge metode ne zagotovijo zanesljivih dokazov o bolezni, klinična slika pa kaže na bolezenski proces, ki bi ga bilo morda možno ozdraviti z operacijo
  • kadar so si podatki, zbrani s pomočjo drugih preiskovalnih metod nasprotujoči ali pa premalo zanesljivi za dober načrt in zanesljivo izvedbo operacije ali drugih oblik zdravljenja.

Pot do samoplačniške CT preiskave je odprta vsem, ki želijo poskrbeti za svoje zdravje z visoko kakovostno storitvijo in prijaznim osebnim pristopom.

Samoplačniško CT slikanje izvajamo z ali brez kontrasta za preiskavo:

  • CT glave in vratu
  • CT skeleta
  • CT toraksa in trebuha
  • CT ožilja – angiografije
  • CT denzitometrija – merjenje kostne gostote

Obisk naše specialistične klinike je možen tudi preko zavarovalnic, ki ponujajo najhitrejši dostop do specialistov. Vaše zdravje je – poskrbite zanj v krogu najboljših.