Ob mednarodnem dnevu ozaveščenosti s HPV želimo spomniti, da gre pravzaprav za več vrst virusa, od katerih je približno tretjina spolno prenosljiva, najnevarnejše med njimi pa povzročajo tudi raka materničnega vratu. Najučinkoviteje se pred Humanim Papiloma virusom zaščitimo s prostovoljnim cepljenjem, ki se ga v Sloveniji lahko deklice v 6. razredu osnovne šole udeležijo brezplačno. Kasneje pa so za zgodnje odkrivanje posledic HPV v obliki rakavih ali predrakavih sprememb ključni redni odvzemi PAP brisov.

Dr. Koren ob mednarodnem dnevu ozaveščenosti o HPV virusu sporoča: »Zelo priporočam redne ginekološke preglede z odvzemom PAP brisov, saj je to najboljša preventiva pred rakom materničnega vratu, ki ga običajno povzroča okužba z visoko rizičnimi sevi HPV virusov.«

HPV virus večina povezuje z rakom materničnega vratu

Največkrat v povezavi z virusom HPV najprej pomislimo na rak materničnega vratu. V resnici pa je HPV ali Humani Papiloma Virus ena najpogostejših prenosljivih spolnih bolezni, ki se pojavi pri polovici spolno aktivnih ljudi. Najpogosteje jo prenesejo osebe, ki se sploh ne zavedajo, da jo imajo, medtem ko tiste z izraženimi simptomi in težavami, ki jih ti prenašajo, hitro opazijo prisotnost okužbe v obliki bradavic na spolovilih, včasih pa tudi drugje po telesu (obrazu, rokah, stopalih …).

Telo običajno samo premaga okužbo s HPV, preden se simptomi sploh pojavijo in tako sploh ne vemo, da smo oboleli ali da smo ga prenesli na drugo osebo. Najnevarnejša oblika HPV virusa lahko povzroči tudi predrakave ali rakave spremembe materničnega vratu, po čemer ga večina tudi najbolje pozna. Rak materničnega vratu se lahko razvije tudi do 20 let po okužbi s HPV. Podobno kot pri okužbi z virusom HPV tudi pri raku materničnega vratu simptomov v zgodnji fazi ne opazimo, zato sta cepljenje in reden odvzem brisov PAP še bolj pomembna ukrepa za pravočasno odkrivanje in zdravljenje rakavega obolenja (Mayo Clinic).

Brezplačno in prostovoljno cepljenje za zaščito pred okužbo in posledicami virusa HPV za deklice v 6. razredu osnovne šole

Najučinkovitejši način zaščite je cepljenje proti HPV virusu. Že dlje časa je pri nas splošno dostopno brezplačno cepljenje deklic v 12. letu starosti (v sklopu sistematskega pregleda), udeležba pa prostovoljna. Najpogosteje se okužba s HPV pojavi pri odraščajočih mladih med 15. in 25. letom starosti, cepivo pa najučinkovitejše pri še neokuženih ženskah. Cepivo zaščiti pred visoko rizičnimi genotipi virusa HPV, za katere obstaja največja možnost, da povzročijo raka materničnega vratu in se razlikuje glede na starost, pri kateri se odločimo za cepljenje (NIJZ).

Ali ste vedeli, da je prof. Harald zur Hausen edini človek, ki je dokazal, da je HPV virus povzročitelj raka materničnega vratu? Leta 2008 je dobil Nobelovo nagrado za dokaz, koliko beljakovin na celičnem nivoju povzroča raka.

Poleg cepljenja k zaščiti in pravočasnemu zdravljenju posledic pripomorejo zdrava spolnost in redni ginekološki pregledi, ki vključujejo odvzeme brisov. Z odvzemom brisa materničnega vratu lahko ocenjujemo sluznico in s tem zaznamo morebitne spremembe celic sluznice, ki bi lahko pomenile predrakave ali rakave spremembe. PAP brisi so pri nas del presejalnega programa Zora in se izvajajo redno vsake 3 leta za ženske od 20. do 64. leta starosti. V splošnem pa je preiskavo priporočljivo opraviti že ob prvem ginekološkem pregledu, če je dekle že spolno aktivno.

Na ginekološki pregled ter odvzem brisa se lahko naročite tudi v ginekološki ambulanti v Dvorcu Lanovž

Ginekološke preglede ter brise vam nudimo tudi pri nas. Na preglede, ki potekajo po dogovoru, se od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro lahko naročite po telefonu na (03) 290 90 00 ali 031 290 910. Kadarkoli pa se lahko naročite po e-pošti narocanje@dvorec-lanovz.si ali preko obrazca.

Leave a reply